CONTACT

Cabinet de avocat
MONICA MITREA
Romania Office
Strada Tache Gheorghe Nr. 1
041501 București, Romania
T +40 738 841 998
info@lex-avocats.ro

Etude d'avocats
MITREA & ASSOCIÉS
Switzerland Office
Rue Caroline 2 / Enning 1
1003 Lausanne, Suisse
T +41 21 341 95 95
F +41 21 341 95 99
info@lex-avocats.ch
www.lex-avocats.ch
© 2017 MITREA & ASSOCIÉS

Blog

aug 26, 2018

3 jucatori elvetieni amendati de FIFA la CM2018 pentru comportament nesportiv si gesturi cu implicatii politice


(publicat de Monica Mitrea)

Fotbaliştii echipei nationale a Elveţiei, Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri şi Stephan Lichtsteiner au evitat să fie suspendaţi de FIFA după ce au mimat vulturul cu două capete de pe stema Albaniei, în timpul meciului cu Serbia de la Cupa Mondială 2018, ei fiind doar amendaţi.

Xhaka şi Shaqiri au fost amendaţi cu câte 10.000 de franci elveţieni, iar Lichtsteiner, cu 5.000 de franci elveţieni pentru „comportament nesportiv”, a decis FIFA, conform art. 57 din condul disciplinar FIFA.

Xhaka, Shaqiri şi Lichtsteiner au fost vizaţi de FIFA după gesturile controversate, cu substrat politic, prin care au sărbătorit golurile înscrise în meciul cu Serbia (2-1). Xhaka, Shaqiri, autorii golurilor Elveţiei, au origini kosovare. Cei trei jucători anchetaţi de FIFA au mimat vulturul cu două capete de pe stema Albaniei. Serbia nu recunoaşte independenţa Kosovo, ceea ce conferă acestor gesturi o latură politică.

Preşedintele Federaţiei sârbe de fotbal, Slavisa Kokeza, şi selecţionerul Serbiei, Mladen Krstajic, au fost amendaţi cu câte 5.000 de franci elveţieni pentru comentariile pe care le-au făcut după întâlnirea cu Elveţia. Kokeza a declarat pentru BBC că FIFA are o atitudine ostilă Serbiei.

De asemenea, federaţia de la Belgrad a fost amendată cu 54.000 de franci de franci elveţieni din cauza comportamentului fanilor sârbi în timpul meciului. Suporterii au afişat bannere discriminatorii şi au aruncat cu obiecte.

Deși jucătorii au negat că gestul ar avea legături politice, FIFA a decis sa ii amendeze pe cei trei fotbaliști. Sentința a fost una blândă si aplicand doar amenzi destul de mici, intre 5000 si 10000 CHF, initial existand si posibilitatea ca acestia sa fie suspendati, situatie evitata.

Granit s-a născut la Basel, în Elveția, din părinți albanezi, originari din Serbia. Tatăl său, Ragip, a participat în 1986 la demonstrații în orașul Pristina, pe când avea 20 de ani, și a fost condamnat la închisoare pentru 3 ani și jumătate. Fratele său, Taulant, a ales să joace pentru naționala Albaniei. Familia Xhaka s-a mutat în Elveția în 1990, înainte de nașterea lui Granit (1992) și a lui Taulant (1991).

Presa sârbă a remarcat imediat aceste gesturi, titrând pe prima pagină: "Provocare rușinoasă", în timp ce ziarele din Pristina, capitala Kosovo, au văzut "o prestaţie extraordinară" a celor doi jucători, vorbind despre "isteria" declanşată de gesturile lui Xhaka şi Shaqiri. Preşedintele Kosovo, Hashim Thaci, i-a felicitat pe cei doi jucători: "Victoria este binemeritată. Mândru de voi! Kosovo vă iubeşte"!

Susa poza - Sky News