Cabinet de avocat
MONICA MITREA
Romania Office
Strada Tache Gheorghe Nr. 1
041501 București, Romania
T +40 738 841 998
T +40 725 462 702
T +41 79 198 95 95
info@lex-avocats.ro
Etude d'avocats
MITREA & ASSOCIÉS
Switzerland Office
Rue Caroline 2 / Enning 1
1003 Lausanne, Suisse
T +41 21 341 95 95
F +41 21 341 95 99
info@lex-avocats.ch
www.lex-avocats.ch
(oublicat de Monica Mitrea)
Grupul consultativ de experti in testare strategica ofera WADA consiliere, recomandari si indrumari cu privire la revizuirea implementarii si dezvoltarea ulterioara a programelor de testare, precum si alte procese conexe legate de Standardul international pentru testare si investigatii (ISTI) si documentul tehnicpentru Analiza specifica sportului (TDSSA), pentru a spori eficacitatea generala a programelor de testare.
Personalul STEAG (Strategic Testing Expert Advisory Group) este format din Tim Ricketts, Director Testare, si Dr. Matthew FEDORUK (Presedinte) Canada (SUA) precum si din urmatorii membri : Olivier BANULS (Franta), Christine CARDIS (Elvetia), Dr. Daniel EICHNER (SUA/Australia), Chika HIRAI (Japonia), Dr. Stuart MILLER (Regatul Unit), Phillip RIEMANN (Germania), Ben SANDFORD (Noua Zeelanda), Dr. Jenny SCHULZE (Suedia), Dr. Diresibachew Haile WONDIMU (Etiopia).
https://www.wada-ama.org/en/strategic-testing-expert-advisory-group
Grupul consultativ de experti in testare strategica (STEAG) al Agentiei Mondiale Anti-Doping (WADA) s-a intalnit virtual pe 3 si 13 aprilie 2023 si si-a concentrat discutiile pe urmatoarele subiecte:
1. Masuri suplimentare pentru imbunatatirea identificarii sportivilor atunci cand sunt testati si luarea in considerare a criteriilor care sa impuna depozitarea pe termen lung a probelor, ca parte a unui efort de prevenire si/sau de detectare a “doppelgangers” si de a realiza o mai mare armonizare pentru organizatiile anti-doping (ADO) in jurul acestor doua zone. Ca urmare, WADA va lua in considerare revizuirea si imbunatatirea articolelor relevante ca parte a revizuirii Standardului international pentru testare si investigatii (ISTI), care va incepe cu consultarea partilor interesate in septembrie 2023, asa cum a fost aprobat de Comitetul executiv la 9 Mai 2023;
Standardul international pentru testare si investigatii (ISTI) este un standard international obligatoriu dezvoltat ca parte a Programului mondial anti-doping.
Standardul international pentru testare si investigatii (ISTI) stabileste standarde obligatorii pentru planificarea distributiei testelor, notificarea sportivilor, pregatirea si desfasurarea colectarii probelor, administrarea de securitate/post-test a probelor si documentatia si transportul probelor la laboratoare pentru analiza. De asemenea, stabileste standarde obligatorii pentru colectarea, evaluarea si utilizarea eficienta si eficace a informatiilor anti-doping si pentru desfasurarea eficienta a investigatiilor privind posibilele incalcari ale regulilor anti-doping (ADRV – Anti-Dopping Rule Violation).
2. Imbunatatirile Sistemului de Administrare si Management Anti-Doping (ADAMS) efectuate in ultimele sase luni, inclusiv crearea Grupului de lucru pentru testare ADAMS; o actualizare a foii de parcurs IT 2023 a WADA; aplicatia DCO Central creata de WADA.
In consecinta, Grupul consultativ de experti in testare strategica (STEAG) recomanda ca dezvoltarea unor imbunatatiri suplimentare de functionalitate a DCO Central sa fie prioritara de catre WADA; si ca, un sistem de urmarire imbunatatit, pentru esantioanele care necesita o analiza rapida, sa fie, de asemenea, parte a imbunatatirilor viitoare ale ADAMS.
Sistemul de administrare si management anti-doping (ADAMS) coordoneaza si simplifica activitatile anti-doping.
Agentia Mondiala Anti-Doping (WADA) are obligatia, in temeiul Codului Mondial Anti-Doping (Codul), de a coordona activitatile anti-doping si de a oferi instrumente pentru a ajuta partile interesate in implementarea Codului.
ADAMS este conceput pentru a fi un sistem web securizat si fara costuri, care centralizeaza informatiile legate de controlul dopajului, cum ar fi locatia sportivului, istoricul testarilor, rezultatele de laborator, pasaportul biologic al sportivului (ABP - Athlete Biological Passport), scutirile pentru uz terapeutic (TUE – Therapeutic Use Exemption) si informatii despre incalcari ale regulilor anti-doping (ADRV).
WADA’s ADAMS Testing Working Group (ATWG) este un grup de lucru specific creat de Departamentul de testare WADA si sustinut de Departamentul IT, Date si Dezvoltare Digitala WADA, inclusiv echipa IT Product .
Personalul WADA ATWG este format din : George Tsamis (Grecia-Canada), presedinte si seful departamentului de inovare, testare, Chaya Ndiaye (Senegal-Elvetia), co-presedinte si sef de produs, IT, date si dezvoltare digitala si din urmatorii membri: Venera ABDULLA (Kazahstan), Daniel ASHWORTH (Regatul Unit), Janko DVORSAK (Slovenia), Fahmy GALANT (Africa de Sud), David HO (Irlanda), Raphaël ROUX (Franta), George STAN (Romania - Elvetia).
3. Rezultatele unei revizuiri analitice initiale a criteriilor pentru greutatea specifica adecvata a unei probe de urina care au fost incluse in ISTI in 2020;
4. Actualizari privind implementarea pasaportului biologic al sportivului si a punctului de sange uscat (DBS - Dried Blood Spot)
Principiul fundamental al Pasaportului Biologic al Atletului (ABP) este de a monitoriza in timp variabilele biologice selectate care dezvaluie indirect efectele dopajului, mai degraba decât incercarea de a detecta substanta sau metoda de dopaj in sine.
Organizatiile anti-doping (ADO) pot integra ABP in cadrul mai larg al unui program robust anti-doping pentru :
a. Identificarea sportiviilor care necesita atentie suplimentara printr-o interpretare inteligenta si in timp util a datelor din pasaport. ABP ofera informatii valoroase care pot fi utilizate pentru a directiona mai eficient activitatile anti-doping, cum ar fi testarea tinta sau investigatiile.
b. Urmarirea posibilelor incalcari ale regulilor anti-doping (ADRV) in conformitate cu articolul 2.2 (Utilizarea sau incercarea de utilizare de catre un sportiv a unei substante interzise sau a unei metode interzise) din Codul mondial anti-doping (Cod).
Agentia Mondiala Antidoping (WADA) a preluat conducerea in dezvoltarea ABP. Ghidurile de operare pentru pasaportul biologic al sportivului (Ghidurile ABP) ale WADA au fost aprobate pentru prima data de Comitetul executiv al WADA si au intrat in vigoare la 1 decembrie 2009. Aceasta prima versiune continea o abordare standardizata a profilarii variabilelor hematologice individuale ale sportivului pentru detectarea dopajului sanguin. In 2014, sistemul initial a fost completat cu Modulul Steroizi, care a fost lansat pentru a stabili profile longitudinale ale variabilelor de steroizi ale unui atlet masurate in probe de urina.
De atunci, liniile directoare WADA ABP au fost perfectionate continuu. Abordarea ABP a fost integrata cu succes in strategiile anti-doping ale programelor Federatiei Internationale (IF) si Agentiei Nationale Anti-Doping (NADO). Acest lucru a adus o crestere semnificativa a numarului de constatari analitice adverse (AAF) care rezulta din directionarea de catre ABP, precum si un numar de ADRV directe.
WADA continua sa dezvolte ABP in consultare cu partile interesate, perfectionand modulele actuale, precum si adaugand altele noi pe masura ce sunt finalizate.
Sistemul de administrare si management anti-doping (ADAMS) sprijina implementarea ABP.
5. Crearea unui grup de lucru format din membrii STEAG care va efectua o revizuire partiala a documentului tehnic pentru analiza specifica sportului (TDSSA) inca de la infiintarea sa in 2015, precum si a unui nou grup de lucru care va ajuta la dezvoltarea ulterioara a proiectului DBS. . Grupul de lucru STEAG va oferi recomandari initiale pentru orice modificare propusa la TDSSA (Technical Document Sport Specific Analysis) la urmatoarea intâlnire STEAG planificata pentru a doua jumatate a anului 2023
Acest document tehnic pentru analiza specifica sportului (TDSSA) are scopul de a se asigura ca substantele interzise din domeniul de aplicare al TDSSA care sunt considerate a fi expuse riscului de abuz in anumite sporturi/discipline sunt supuse unui nivel minim adecvat si consecvent de analiza de catre toate ADO
6. Perioadele de timp pentru procesul de revizuire globala a ISTI Standardul International pentru Testari si Investigatii).
ISTI va fi redenumit IST (International Standard for Testing) datorita dezvoltarii unui nou standard international pentru informatii si investigatii ca parte a viitoarei revizuiri globale a Codului mondial anti-doping din 2021 si a standardelor internationale, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2027.