CONTACT

Cabinet de avocat
MONICA MITREA
Romania Office
Strada Tache Gheorghe Nr. 1
041501 București, Romania
T +40 738 841 998
info@lex-avocats.ro

Etude d'avocats
MITREA & ASSOCIÉS
Switzerland Office
Rue Caroline 2 / Enning 1
1003 Lausanne, Suisse
T +41 21 341 95 95
F +41 21 341 95 99
info@lex-avocats.ch
www.lex-avocats.ch
© 2017 MITREA & ASSOCIÉS

Blog

mai 26, 2018

FC ASTRA Giurgiu si Gaz Metan Medias nu primesc licenta pentru a juca in competiile europene de fotbal din sezonul 2018/2019


(publicat de Monica Mitrea)

Procesul de licentiere a cluburilor care au solicitat dreptul de participare la competitiile UEFA, in sezonul 2018-2019, s-a incheiat astazi, pe 27 aprilie 2018.

Dintre cluburile care au solicitat licenta si anume : Fotbal Club FCSB SA, Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA, Club Sportiv U Craiova SA , Fotbal Club Viitorul SA, Asociatia Fotbal Club Astra , CSM Politehnica Iasi, Asociatia Fotbal Club Botosani si Clubul Sportiv Gaz Metan Medias doar FC Astra si Gaz Metan Medias nu au primit licente UEFA.

Astra nu a primit licenta pentru incalcarea art. 47 din RNCL ( Regulamentul national de licentiere a cluburilor si de fair play financiar) “Lipsa datoriilor restante catre angajati”, aparent existand datorii restante catre un fotbalist si Gaz Metan Medias pentru incalcarea art. 48 din RNCL “Declaratia scrisa de exactitate si exhaustivitate inainte de luarea deciziei privind licentierea, aceasta fiind in procedura de reorganizare judiciara conform legii insolventei.

Fotbal Club Astra a contestat hotararea instantei de fond la Comisia de apel pentru acordarea licentei cluburilor insa a fost respinsa, ramanand definitiva decizia comisiei de fond.

Art. 47 al. 1 din RNCL prevede ca :
1. Solicitantul de licenta trebuie sa demonstreze ca, la data de 31 martie anterioara sezonului competitional pentru care se acorda licenta, nu avea datorii financiare restante (conform prevederilor Anexei VI) catre angajati, in baza obligatiilor contractuale sau legale fata de angajati aparute inainte de data de 31 decembrie a anului anterior celui in care se solicita licenta.

In cazul FC Astra Giurgiu, nerespectarea art. 47 ar proveni din cauza faptului ca clubul ar fi dator cu suma de 24.000 EUR catre un jucator. Clubul a invocat articolul 1617 cod civil care reglementeaza compensatia legala intre sume datorate reciproc intre mai multi subiecti de drept.

Art. 1617 Cod Civil prevede urmatoarele :
1. Compensatia opereaza de plin drept de indata ce exista doua datorii certe, lichide si exigibile, oricare ar fi izvorul lor, si care au ca obiect o suma de bani sau o anumita cantitate de bunuri fungibile de aceeasi suma.
2. O parte poate cere lichidarea judiciara a unei datorii pentru a putea opune compensatia.
3. Oricare dintre parti poate renunta, in mod express ori tacit la compensatie.

Astra invoca faptul ca acest jucator, Nuno Miguel Sousa Pinto, a primit de la club o suma de 131054 lei (echivalent a 29500 eur) in data de 20.11.2015 si astfel datoria s-ar fi sters prin compensare, ba chiar clubul avea dreptul sa ceara retur suma de 5500 eur. In ciuda acestor informatii, atat Administratia de licentiere a FRF (Federatiei Romane de Fotbal) cat si comisiile independete care au analizat solicitarea clubului au decis ca cele 2 datorii reciproce nu se compenseaza.

In concluzie, FC Astra Giurgiu a declarat ca se va adresa direct la TAS pentru solutionare deoarece atat FRF cat si cele doua comisii considera ca prevederile legale reclamate de club nu se aplica.

Daca situatia cu Astra Giurgiu nu se va schimba in cazul unei decizii TAS, in sezonul urmator Romania va avea patru formatii in competitiile europene : campioana va merge in Liga Campioanilor, locul 2 si 3 din Liga 1 vor merge in preliminarele Ligii Europa. Dacă echipa care va lua cupa se va clasa si pe podium în Liga I, atunci ocupanta locului 4 din campionat va merge in cupele europene. Avand în vedere că CS U Craiova e cu un pas in ultimul act al cupei si, aproape sigur, va prinde si podiumul Ligii I, Viitorul, echipa lui Hagi, poate spera la o noua participare europeana in stagiunea 2018-2019.