Cabinet de avocat
MONICA MITREA
Romania Office
Strada Tache Gheorghe Nr. 1
041501 București, Romania
T +40 738 841 998
T +40 725 462 702
T +41 79 198 95 95
info@lex-avocats.ro
Etude d'avocats
MITREA & ASSOCIÉS
Switzerland Office
Rue Caroline 2 / Enning 1
1003 Lausanne, Suisse
T +41 21 341 95 95
F +41 21 341 95 99
info@lex-avocats.ch
www.lex-avocats.ch
(articol publicat de Monica Mitrea)
FIFA World Cup este unul dintre, daca nu cel mai mare, eveniment sportiv din lume si are loc odata la 4 ani.
Optisprezece tari au fost gazde ale Cupei Mondiale FIFA in cele douazeci și unu de turnee ale competitiei de la Cupa Mondiala, inaugurala din 1930. FIFA a acordat mai intai gazduirea tarilor la intalnirile congresului FIFA.
Alegerea locatiei a fost controversata in primele turnee, avand in vedere calatoria de trei saptamani cu barca intre America de Sud și Europa, cele doua centre de forta in fotbalul din acea perioada. Decizia de a organiza prima cupa in Uruguay, de exemplu, a dus la participarea a doar patru natiuni europene. Urmatoarele doua Cupe Mondiale au avut loc ambele in Europa.
Decizia de a organiza cea de-a doua dintre acestea, Cupa Mondiala FIFA din 1938, in Franta a fost controversata, intrucat tarile din America de Sud au inteles ca fiecare organizare a unei Cupe Mondiale se va roti intre cele doua continente si in final atat Argentina, cat și Uruguay au boicotat acest turneu. Primul turneu de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, desfașurat in Brazilia in 1950, a avut trei echipe retrase fie pentru probleme financiare, fie pentru neintelegeri cu organizatia. Pentru a evita orice boicotare sau controversa viitoare, FIFA a inceput un model de alternanta intre Americi și Europa, care a continuat pana la Cupa Mondiala FIFA din 2002 din Asia.
Doar Mexic, Italia, Franta, Germania (Germania de Vest pana la scurt timp dupa Cupa Mondiala din 1990) și Brazilia au gazduit evenimentul de doua ori. Doar Cupa Mondiala FIFA din 2002 a avut mai mult de o gazda, fiind impartita intre Japonia și Coreea de Sud, iar in 2026 vor fi trei gazde: Statele Unite, Canada și Mexic, facand ca Mexic sa fie singura tara din lume care la acea data va fi gazduit 3 cupe mondiale.
Uruguay (1930), Italia (1934), Anglia (1966), Germania de Vest (1974), Argentina (1978) și Franta (1998) sunt singurele tari care in timpul in care erau organizatori ai unei editiiia Cupei Mondiale de Fotbal au si caștigat-o.
Sistemul a evoluat astfel incat tara gazda este acum aleasa printr-un vot de catre Congresul FIFA. Acest lucru se face in cadrul unui sistem de vot exhaustiv, in mai multe tururi, in urma transmiterii de catre tarile doritoare a intentiei de a organiza cupa si a verificarii de catre FIFA a eligibilitatii ofertelor. Decizia este luata in prezent cu aproximativ șapte ani inaintea turneului, deși gazdele turneului din 2022 au fost alese in același timp cu cele ale turneului din 2018. In Martie 2009, 11 oferte au fost depuse de catre 13 natiuni, dintre care 4 natiuni Belgia-Olanda si Portugalia-Spania au formulat oferte comune, celalalte fiind : Mexic, Indonezia, Coreea de Sud, Qatar, Japonia, Australia, State Unite, Rusia si Anglia.
Datorita faptului ca odata cu retragerea Mexicului din 28 Septembrie2009 si cu descalificarea Indoneziei datorita lipsei suportului guvernului pentru organizarea cupei, si datorita faptului ca acesta situatie a facut ca pentru organizarea cuperi din 2018 sa ramana doar natiuni europene ( Belgia-Olanda, Spania-Portugalia, Anglia, Rusia) fapt care impiedica participarea acestora ca posibil organizator la urmatoarea cupa, in cursa pentru cupa din 2022 au ramas Coreeea de Sud, Qatar, Japonia, Australia si Statele Unite.
Congresul FIFA avea 24 membri la acel moment, dintre care Reynald Temarii (FIFA vice presedinte – French Polynesia) si Amos Adamu (membru FIFA in Comitetul Executiv - Nigeria) nu au avut drept de vot, iar ceilalti au fost : Sepp Blatter – presedinte, Julio Grondona – senior vice presedinte, Issa Hayatou, Chung Mong-joon, Jack Warner, Angel Maria Villar, Michel Platini, Geoff Thompson – vice presedinti, Michel D’Hooghe, Ricardo Teixeira, Mohamed Bin Hamman, Senes Erzik, Chuck Blazer, Worzwi Makudi, Nicolas Leoz, Junji Ogura, Marios Lefkaritis, Jacques Anouma, Franz Beckenbauer, Fafael Salguero, Hany Abo Rida, Vitaly Mutko – membri.
In urma votului din 2 decembrie 2010, in primul tur pentru cupa din 201,8 voturile au fost astfel : pentru Rusia 9 pentru Spania-Portugalia 7, pentru Belgia-Olanda 4 si pentru Anglia 2, iar in turul 2 Rusia a primit 13 voturi si a devenit astfel organizatoarea cupei de fotbal din 2018.
In cazul votului pentru 2022 World Cup, au fost 4 tururi de vot astfel :
T1 T2 T3 T4
Qatar 11 10 11 14
Statele Unite 3 5 6 8
Coreea de Sud 4 5 5 -
Japonia 3 2 - -
Australia 1 - - -
Qatar a casstigat in turul patru.
Dupa vot, Sepp Blatter, pe atunci Presedintele FIFA, a anutat ca membrii au votat pentru ca cupa sa fie organizata si pe alte taramuri, fiind pentru prima data cand cupa mondiala de fotbal este organizata de o tara est-europeana – Rusia si de o tara din orientul mijlociu – Qatar.
Au existat o multime de acuzatii la adresa membrielor FIFA pentru voturile pe care le-au facut in 2009, iar in 2012 FIFA a l-a numit pe fostul procuror general al SUA Michael J. Garcia pentru a investiga acuzatiile de cumparare de voturi pentru organizarea cupelor din 2018 si 2022. In septembrie 2014, acesta a depus rezultatul investigatiilor printr-un raport pe care FIFA nu l-a publicat integral, publicand in schimb un rezumat pe care autorul l-a numit « material incomplet » ceea ce l-a determinat pe Michael J. Garcia sa demisioneze in semn de protest. FIFA a publicat raportul in 2017 dupa ce ziarul german Bild a amenintat ca il vor publica el.
In 2015, cand membrii FIFA s-au adunat la Zurich pentru al 65-lea congress, procurorii federali americani au dezvaluit cazuri de coruptie care au dus la arestarea a 7 persoane si la inculparea a peste 40, inclusiv a urmatorilor membri FIFA care au participat la votul pentru delegarea Rusiei si a Qatar ca si organizatoare de cupe mondiale : Luis Bedoya, Chuck Blazer, Bicolas Leoz, Rafael Salguero, Ricardo Teixeira, si Jack Warner. Cazurile au determinat FIFA sa suspende multi membri inclusiv Issa Hayartou si ausemnificat si sfarsitul presedentiei lui Sepp Blatter.
In aprilie 2020, Departamentul de Justitie al Statelor Unite a deschis alte acuzatii impotriva alegatorilor Nicolás Leoz, Ricardo Teixeira, Julio Grondona și Jack Warner. Acuzatiile au precizat modul in care corporatiile fictive și contractele de consultanta false au fost folosite pentru a plati alegatorilor intre 1 și 5 milioane de dolari pentru sprijinul lor. Alti alegatori, care au pledat anterior vinovati pentru acceptarea de mita, inclusiv Rafael Salguero din Guatemala, au contribuit si ei la rechizitorii, care, atunci cand sunt considera si cazurile anterioare, inseamna ca mai mult de jumatate dintre alegatori au fost acuzati de fapte greșite legate de voturile lor. Alegatorul Franz Beckenbauer a fost, de asemenea, acuzat de procurorii elvetieni de delapidare și spalare de bani legate de votul la selectia gazdelor pentru Cupa Mondiala FIFA 2006, in timp ce Ángel María Villar a fost arestat in iulie 2017 pentru delapidare, dupa ce anterior fusese amendat pentru necooperare cu investigatorii privind cumpararea de voturi in selectia gazdelor din 2018 și 2022.
Acordarea Cupei Mondiale FIFA 2022 catre Qatar a creat o serie de preocupari si controverse atat cu privire la eligibilitatea Qatarului ca tara gazda, cat si la corectitudinea procesului de licitatie pentru Cupa Mondiala FIFA. Unele institutii de presa, experti in sport si grupuri pentru drepturile omului au criticat istoricul Qatar de incalcari ale drepturilor omului, istoria limitata a fotbalului din Qatar, costul preconizat foarte ridicat, climatul local si nu in ultimul rand mita in procesul de licitatie.
Au fost afirmatii facute de organizatii internationale ca in Qatar au murit intre 6.500 si 15.000 de muncitori straini, pentru a putea permite Qatar-ului sa realizeze toate investitiile necesare pentru a putea organiza aceasta cupa, mai ales in domeniul infrastructurii precum construirea a 8 stadioane pentru desfasurarea meciurilor de fotbal, a hotelurilor, extinderea aéroportului, extinderea infrastructurii economice si de transport, etc.
In raportul efectual de Amnesty International, se mentioneaza un numar de 15,021 decese in randul muncitorilor imigranti.
https://www.amnesty.org/en/documents/mde22/4614/2021/en/
Un alt numar este de 6,500 decese facut public in urma articolului scris de The Guardian in 23 Februarie 2021.
O alta problema a drepturilor omului in Qatar este legata de homosexuali care sunt arestati daca exista dovezi in acest sens si aceasta este politica de stat.
Un jurnalist american numit Grant Wahl a fost retinut de catre staff-ul de securitate de la stadionul Ahmad bin Ali Stadium cand acesta a vrut sa participe la meciul dintre USA si Wales doar pentru ca purta un tricou cu un curcubeu care li s-a parut acestora ca este o declaratie politica.
Qatar a afirmat ca a cheltuit peste 220 miliarde de dolari pentru organizarea acestei cupe de fotbal, o suma colosala spun multi pentru o populatie de numai 2.000.000 de cetateni si care nu are un campionat de fotbal in adevaratul sens si care probabil nu va mai face nimic cu aceste stadioane imense dupa terminarea acestei cupe.
O alta problema a constituit-o consumul de aclool care nu este permis in locurile publice, dar care initial a fost acceptat pentru ca cu doar 2 zile inainte de inceperea campionatului sa se interzica. Unul dintre cei mai mari sponsori ai Cupei Mondiale, si anume Budwiser, care a produs pentru acest eveniment doze de bere in valoare de 75.000.000 euro a anuntat ca va dona toata cantitatea castigatoarei cupei si va actiona in judecata FIFA pentru acesta situatie.
In final, datorita toate acestor probleme si nu il ultimul rand pentru faptul ca temperaturile foarte ridicate din timpul verii au facut imposibila organizarea cupei mondiale in vara si s-a ajuns la organizarea acesteia in decembrie, foarte multa lume se intreaba in ce a constat procedura FIFA de a autoriza oferta Qatar, si de ce a trecut peste toate aceste probleme pe care nu le-ar fi avut cu nici una dintre celelalte ofertante.