Cabinet de avocat
MONICA MITREA
Romania Office
Strada Tache Gheorghe Nr. 1
041501 București, Romania
T +40 738 841 998
T +40 725 462 702
T +41 79 198 95 95
info@lex-avocats.ro
Etude d'avocats
MITREA & ASSOCIÉS
Switzerland Office
Rue Caroline 2 / Enning 1
1003 Lausanne, Suisse
T +41 21 341 95 95
F +41 21 341 95 99
info@lex-avocats.ch
www.lex-avocats.ch
(publicat de Monica Mitrea)
Joi 23 ianuarie 2018, Tribunalul Bucuresti a respins o exceptie (tardivitatea actiunii) invocata de avocatii FCSB (Fotbal Club Steaua Bucuresti) si a amanat pentru 7 martie pronuntarea in dosarul in care CSA Steaua (Clubul Sportiv al Armatei Steaua) ii cere lui George Becali daune de 36.8 milioane euro pentru acuzatia ca ar fi folosit marca Steaua ilegal din 2004 pana in 2014.
Daunele cerute de CSA in suma mai sus mentionata deriva din evaluarea brandului facuta in 2016 la valoarea de 57.3 milioane euro si reprezinta prejudiciul cauzat din folosirea fara acordul detinatorului a brandului Steaua de catre FCSB in perioada mai sus mentionata.
Istoria Stelei a inceput in iunie 1947, cand a fost infiintata Unitatea militară 02301 alias Clubul Sportiv al Armatei Steaua București (CSA Steaua Bucuresti), persoană juridică de drept public subordonată MapN (Ministerul Apararii Nationale), fondată în iunie 1947, fiind echipa care a castigat in 1986 Cupa Campionilor Europeni. In 1998 a aparut prima tranzitie, in urma solicitarilor Federatiei Romane de Fotbal si a Ligii Profesioniste de Fotbal din Romania care precizau noile cerinte UEFA conform carora nu mai pot fi admise echipe departamentale si astfel sectia de fotbal a fost nevoita sa se desprinda de clubul mama CSA Steaua. Pentru continuarea traditiei fotbalistice ros-albastre CSA Steaua si Ministerul Apararii au acceptat ca activitatea sa continue sub forma unei asociatii sportive non-profit Asociatia Fotbal Club Steaua Bucuresti (AFC Steaua Bucuresti sau AFC), in a carei componenta au intrat ca membri atat fotbalisti, antrenori, cat si o mare parte din oamenii de sport de la CSA Steaua inclusiv de la alte discipline sau departamente administrative. In anul 2000 aparea in monitorul oficial Legea 69 – legea educatiei fizice si a sportului in care la articolul 42 se mentioneaza ca ligile profesioniste de fotbal sunt alcatuite din asocierea cluburilor profesioniste de fotbal, care se vor organiza doar in societati comerciale pe actiuni. Modul in care un club este considerat profesionist sau devine profesionist este definit la articolele 31 si 32. Incepand cu 2000, AFC Steaua Bucuresti a inceput sa imprumute bani de la o persoana fizica George Becali, in contractele de imprumut fiind specificat ca imprumuturile nu sunt purtatoare de dobanda, nu sunt returnabile prin decontari bancare sau din casieria clubului si vor fi acoperite din vanzarea de actiuni cu ocazia constituirii societatii comerciale ce va fi infiintata de AFC Steaua, ca actionar majoritar conform hotararii Adunarii Generale din 10 aprilie 2000. De asemenea, asociatiile in participatiune vor fi acoperite in mod identic.
Vazand că apariția respectivei societati intarzie, George Becali a impus începând din 2001, clauze prin care în cazul în care asociația nu înmatricula societatea comercială în termen de 90 de zile de la acordarea creditelor el urma să execute garanția prevăzută în contract, constând în drepturile federative ale unor jucători. Astfel în decurs de doi ani prin nerespectare acestor obligații de către asociație George Becali a devenit proprietarul majoritatii jucătorilor care performau la AFC Steaua Bucuresti.
In ianuarie 2003, când a avut loc adunarea care a dus la înființarea FC Steaua SA, lotul AFC Steaua era format, pe lângă jucătorii lui George Becali, din Eugen Trică (ale cărui drepturi federative aparțineau de SPET SRL- o societate controlată de Viorel Păunescu), Iulian Miu (al cărui contract expira în vara acelui an) și Valeriu Răchită (proaspăt transferat la 33 de ani). Ca atare, chiar dacă nu ar fi existat cerința legala ca toate cluburile profesioniste să se transforme în societăți comerciale, situația economică a AFC-ului ar fi impus-o oricum această reorganizare, întrucât clubul nu mai avea nici bani și nici jucători cu care să gireze pentru noi împrumuturi.
In concluzie, cele două transformări juridice au fost cauzate pe de o parte de necesități legale (circulara UEFA din 1998 și legea sportului din 2000), iar pe de alta parte de cele financiare (situația dezastruoasă a CSA-ului în anii ’90 și debitele pe care AFC Steaua le avea față de George Becali la începutul anilor 2000).
Procesul actual pentru daune a inceput in septembrie 2016, insa procesul initial pentru folosirea numelui Steaua a fost castigat de CSA in 2014, cand Inalta Curte de Casatie a stabilit definitiv ca FCSB nu avea dreptul sa foloseasca marca Steaua.
In 2016, patronul FCSB George Becali, a depus o cerere de inregistrare marca la OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci) pentru « Fotbal Club Steana », reprezentata de un logo de culoare galbena cu o stea in opt colturi si o cruce in mijloc, cerere respinsa in urma contestatiei facuta de catre juristul CSA.
In acest moment se asteapta decizia Tribunalului Bucuresti.