CONTACT

Cabinet de avocat
MONICA MITREA
Romania Office
Strada Tache Gheorghe Nr. 1
041501 București, Romania
T +40 738 841 998
T +40 725 462 702
T +41 79 198 95 95 
info@lex-avocats.ro


Etude d'avocats
MITREA & ASSOCIÉS
Switzerland Office
Rue Caroline 2 / Enning 1
1003 Lausanne, Suisse
T +41 21 341 95 95
F +41 21 341 95 99
info@lex-avocats.ch
www.lex-avocats.ch


© 2017 MITREA & ASSOCIÉS

Blog

nov 30, 2021

Federatia Romana de Haltere (FRH) suspendata pentru 1 an de zile de la participarea la orice evenimente sportive


(publicat de Monica Mitrea)
 
IWF (International Weightlifting Federation - Federatia Internationala de Haltere) prin Comisia sa de Sanctionari ( Independent Member Federation Sanctioning Panel ) a decis in 15 iunie 2021 interdictia FRH de a participa cu vreun sportiv la orice eveniment sportiv pe o perioada de 1 an de zile pentru incalcarea de catre FRH a articolului 12 din Politica Anti-Dopping IWF din 2009. 
 
IWF este organismul internațional de conducere pentru sportul olimpic de haltere, cu sediul central situat în Budapesta, Ungaria, iar sediul social este în Lausanne, Elveţia iar FRH este Federatia Romana de Haltere, organismal national de conducere care guverneaza sportul olimpic haltere in Romania si care isi are sediul la Bucuresti si este de asemenea membra a IWF.
 
2021.06.15-IWF-IMFSP-01.2021-Final-Decision.pdf – Decizia IWF impotriva FRH
 
In 2012 FRH a trimis o delegatie de 4 membri la Jocurile Olimpice de Vara din Londra formata din Florin Ionut Croitoru, Gabriel Sincraian, Razvan Martin si Roxana Cocos. Toti atletii romani ca de altfel si toti participantii la Jocurile Olimpice au oferit mostre de urina care au fost analizate de catre laboratorul acreditat WADA din Londra si care nu au produs nici un AAF (Adverse Analytical Findings – determinari positive de folosire a unor substante interzise) la acel moment.
 
Dupa terminarea Jocurilor Olimpice la cererea IOC (International Olympic Comitee) toate mostrele colectate au fost transferate la WADA pentru depozitare pe termen lung. IOC stocheaza si comanda in mod regulat retestarea a sute de esantioane de la olimpiadele anterioare, cu scopul de a depista dopajul, folosind noi metode de testare care nu erau disponibile in acel moment sau cautand substanţe care nu erau cunoscute atunci.
 
https://iwf.sport/wp-content/plugins/download-monitor/download.php?id=2032 - rugulamentul IWF AntiDoping
 
In 2019 si 2020 in conformitate cu articolul 5.1 din Regulile Anti-Doping ale IOC, care s-au aplicat si Jocurilor Olimpice de la Londra si in conformitate cu ISL (International Standard for Laboratories), Laboratorul din Lausanne a efectuat teste suplimentare la toate mostrele colectate. In ceea ce priveste componenta delegatiei Romane la haltere s-au descoperit AAF’s la toti cei 4 atleti astfel:
 
- Florin Ionut Croitoru a oferit un esantion în competitie în data de 29 iulie 2012, care a relevat prezenta urmatorului anabolic androgen exogen steroizi: (i) metaboliti de dehidroclormetiltestosteron; (ii) Metenolon si metaboliti; si (iii) metaboliyi de stanozolol
- Gabriel Sincraian a furnizat un esantion in competitie pe 3 august 2012, care a relevat prezenta urmatorului anabolic androgen exogen steroizi: (i) metaboliti de stanozolol; si (ii) Metenolona si metaboliti.
- Razvan Martin a furnizat un esantion in cadrul competitiei la 31 iulie 2012, care a dezvaluit prezenta urmatorilor steroizi androgeni anabolizanti exogeni: (i) metaboliti de stanozolol; (ii) metabolit dehidroclormetiltestosteron si (iii) Metenolona si metaboliti.
- Roxana Cocos a furnizat un esantion in competitie la 1 august 2012, care a relevat prezenta urmatorului anabolic androgen exogen steroizi: (i) metaboliti de stanozolol; si (ii) Metenolona si metaboliti.
 
Primii 3 sportivi, Florin Ionut Croitoru, Gabriel Sincraian si Razvan Martin au fost sanctionati cu cate 2 ani aplicabili incepand cu data ADRV (Anti-Doping Rule Violation – incalcarea regulilor anti-doping). Spotrivul Razvan Martin a fost penalizat cu retragerea medaliei de branz castigate. In ceea ce o priveste pe Roxana Cocos IOC a emis o decizie conform careia aceasta a comis o ADRV si din acest moriv I s-a retras medalia castigata la jocurile Olimpice de la Londra urmand ca sanctiunile aditionale ( perioada de imposibilitate de a participa la competitii) sa se stabileasca ulterior.
 
In plus fata de cele patru AAFs de mai sus, un al cincilea atlet membru al FRH, domnul Marius Danciu, a returnat un AAF pozitiv in 2012 pentru prezența Methandienone (adica, de asemenea, un exogen anabolic androgen steroid). Domnul Danciu a fost, de asemenea, sanctionat cu o perioada de doi ani de neeligibilitate.
In interesul transparentei si in vederea promovarii misiunii Agenției Internaționale de Testare („ITA”) de a promova sportul curat si pentru a pastra integritatea sportului prin lupta impotriva dopajului, ITA isi impartaseste constatarile cu privire la acuzațiile de manipularea greșita si improprietatea de catre anumiți oficiali ai Federatiei Internationale de Haltere („IWF”) – si ai federatiilor sale naționale membre – referitoare in special la programul anti-doping IWF intre anii 2009 si 2019 si in sportul de haltere în general.
 
Ca fundal, aceste acuzații de conduita necorespunzatoare au fost descoperite si expuse public de o serie de surse diferite in ultimele 18 luni. Mai precis, raportul de investigator independent al Prof. McLaren privind IWF („Raportul McLaren despre IWF”), care a fost declansat de televiziunea germana ARD Documentary, a subliniat o serie de acuzatii conform carora un numar mare de cazuri neprocesate de incalcari ale regulilor anti-doping („ADRV-uri”) care preceda delegarea de catre IWF a programului sau anti-doping catre ITA au fost descoperite în timpul investigatiei lor. Aceste cazuri au fost transmise ITA pentru investigare si acțiuni adecvate, acolo unde a fost posibil.
 
Scopul principal al acestui raport este de a oferi raspunsuri clare la acuzatiile care au fost puse în domeniul public. ITA consideră ca aceasta datorie de transparenta se datorează sportivilor, IWF și tuturor partilor interesate anti-doping.
 
https://ita.sport/uploads/2021/06/ITA-Final-Report-on-IWF.pdf - ITA report on IWF
 
Prima consecinta a acestei suspendari de 1 an de zile a Romaniei este faptul ca Loredana Elena Toma, tripla campioana europeana in aceasta disciplina, nu poate lupta pentru o medalie olimpica in 2021 la Tokyo.
 
De asemenea, Nicu Vlad, presedintele Federatiei Romane de Haltere si fost campion olimpic in 1984, isi pierde locul de delegat tehnic la Tokyo, rol pe care al avea împreuna cu australianul Sam Coffa.