CONTACT

Cabinet de avocat
MONICA MITREA
Romania Office
Strada Tache Gheorghe Nr. 1
041501 București, Romania
T +40 738 841 998
info@lex-avocats.ro

Etude d'avocats
MITREA & ASSOCIÉS
Switzerland Office
Rue Caroline 2 / Enning 1
1003 Lausanne, Suisse
T +41 21 341 95 95
F +41 21 341 95 99
info@lex-avocats.ch
www.lex-avocats.ch
© 2017 MITREA & ASSOCIÉS

Blog

oct 30, 2021

FIFA World Cup Qatar 2022


(publicat de Monica Mitrea)

Campionatul Mondial de Fotbal FIFA 2022 se va disputa in Qatar in iarna 2022, in perioada 21 noiembrie 2022 – 18 decembrie 2022, fiind primul campionat de fotbal mondial care se va desfasura intr-o tara araba, urmand a avea o compozitie de 32 de echipe dintre care Qatar se va califica automat urmand ca celelalte 31 de locuri sa fie disputate intre echipele ce activeaza in cele 6 zone : Europa – Africa – Asia – America de Nord, Centrala si Caraibele – Oceania – America de Sud.

Exista 6 Federatii continentale de fotbal care disputa odata la 4 ani campionatul mondial de fotbal si acestea sunt :
AFC - Asian Football Confederation – www.the-afc.com
CAF – Confederation Africaine de Football – www.cafonline.com
CONCACAF – Confederation of North, Central America and Caribbean Association Football – www.concacaf.com
CONMEBOL – South American Football Confederation – www.conmebol.com
OFC – Oceanic Football Confederation - OFC Learn – Oceania Football Confederation - https://www.oceaniafootball.com/
UEFA – European Union of Football Associations (Union Europeenne de Football Association) -
www.uefa.com

Confederatia de Fotbal Asiatica (AFC)
Calificarea echipelor din AFC s-a organizat in 4 turnee, in primul turneu evoluand echipele clasate pe locurile 35 – 46 (ultimele 12 clasate), dintre care, dupa jucarea partidelor in sistem tur retur, s-au calificat 6 in turneul 2, carora li se vor alatura clasatele pe locurile 1 – 34, partide care se vor despfasura deasemeni in sistem tur-retur in 8 grupe de cate 5 echipe. Castigatoarele grupelor si primele 4 clasate pe locul 2 se vor califica in turneul 3. In prezent, se desfasoara runda 3 intre cele 12 echipe ramanse organizate in 2 grupe (grupa A : Iran, Republica Korea, UAE, Liban, Iraq, Syria, si grupa B : Arabia Saudita, Japonia, Australia, Oman, China, Vietnam), dintre care primele doua clasate din fiecare grupa se vor califica automat, urmand ca clasatele pe locul 3 din ambele grupe sa concureze pentru un loc la play-off-ul interconfederatii pentru o sansa de a se califica la FIFA World Cup 2022 Qatar.

Confederatia de Fotbal Africana (CAF)
In cadrul CAF, au participat pentru o sansa de a juca la FIFA World Cup 2022, 54 echipe in 3 turnee. In primul tur, au evoluat 28 echipe clasate pe locurile 27 – 54 intr-un turneu tur-retun din care s-au calificat in turneul 2 14 echipe. Clasatele pe locurile 1 – 26 impreuna cu calificatele din primul tur evolueaza in turul 2 in sistem tur-retur in 10 grupe (A-J) de cate 4 echipe.
Cele 10 castigatoare ale grupelor vor juca deasemeni tur-retur in turneul 3 din care se vor califica cele mai bune 5 echipe la FIFA World Cup 2022.
Meciurile de calificare au fost organizate astfel : Grupa A (Algeria, Burkina Faso, Niger si Djibouti), din care s-a calificat la runda finala Algeria ; Grupa B (Tunisia, Guinea Equatoriala, Zambia si Mauritania), din care s-a calificat Tunisia ; Grupa C (Nigeria, Capul Verde, Liberia si Republica CentrAfricana), din care s-a califica Nigeria ; grupa D (Cameroon, Coasta de Fildes, Mozambique, Malawi), din care s-a calificat Cameroon ; Grupa E (Mali, Uganda, Kenya si Rwanda), din care s-a calificat Mali ; Grupa F (Egypt, Gabon, Libia si Angola), din care s-a calificat Egypt ; Grupa G (Ghana, Africa de Sud, Ethiopia si Zimbabwe), din care s-a calificat Ghana ; Grupa H (Senegal, Togo, Namibia si Congo), din care s-a calificat Senegal ; Grupa I (Marocoo, Guinea-Bissau, Guinea si Sudan), din care s-a califica Marocco ; Grupa J (DR Congo, Benin, Tanzanis si Madagascar), din care s-a calificat DR Congo.
Turul 3, intre Algeria, Tunisia, Nigeria, Cameroon, Mali, Egypt, Ghana, Senegal, Marocoo si DR Congo, se va desfasura in 2022 la o data care nu a fost inca anuntata.

Uniunea Europeana a Asociatiilor de Fotbal (UEFA)
UEFA va produce 13 echipe, care vor fi in prima faza castigatoarele celor 10 grupe (A – J), urmand ca ultimele 3 locuri sa fie disputate in system playoff intre cele mai bune 12 echipe clasate pe locurile 2 si 3 in grupe.
In urma meciurilor disputate in grupe, echipele clasate pe locul 1 in grupe si calificate direct pentru World Cup Qatar 2022 sunt : Serbia – grupa A, Spania – grupa B, Elvetia – grupa C, Franta – grupa D, Belgia – grupa E, Danemarka – grupa F, Olanda – grupa G, Croatia – grupa H, Anglia – grupa I si Germania – grupa J.
Play-offul se va desfasura intre urmatoarele 12 echipe : Austria, Republica Ceha, Italia, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, Rusia, Scotia, Suedia, Turcia, Ukraina si Wales, in perioada 24 martie 2022 si 29 martie 2022.

Confederatia Asociatiilor de Fotbal din America de Nord, Centrala si Caraibe (CONCAF)
Echipele membre in CONCAF, in numar de 35, au participat toate la turneul de calificare pentru FIFA World Cup 2022. In turneul 1, au participat clasatele pe locul 6 – 35 bazate pe ranking-urile FIFA la iulie 2020, in 6 grupe de cate 5 echipe, iar castigatoarele grupelor s-au calificat in turneul 2 unde s-au confruntat intre ele intr-un turneu tur-retur din care s-au calificat in turneul 3 primle 3 clasate si anume Canada, El Salvador si Panama, la care s-au adaugat primele 5 clasate in conformitate cu clasarile FIFA, si anume : Mexic, Statele Unite, Costa Rica, Jamaica si Honduras. Turneul 3 a inceput in data de 3 septembrie 2021 si se va termina in 30 martie 2022, din care se vor clasa direct la FIFA World Cup 2022 prime 3 clasate, urmand ca echipa clasata pe locul 4 sa concureze intr-un play-off interconfederatii pentru o sansa la ultimul loc.

Federatia Oceanica de Fotbal (OFC)
Echipe member OFC, in numar de 11, se vor infrunta pentru o sansa de a participa la FIFA World Cup 2022 intr-un sistem format din 2 turnee.
In primul turneu, cele 11 echipe (Noua Zeelanda, Insulele Solomon, Noua Caledonie, Tahiti, Fiji, Vanuatu, Papua Noua Guinee, Samoa Americana, Samoa, Tonga si Insulele Cook) ar fi trebuit sa evolueze in 2 grupe. Primele 2 calificate din fiecare grupa ar fi urmat sa evolueze in turneul 2 in sistem tur-retur eliminatoriu din care ar fi rezultat o echipa castigatoare, care urma sa joace pentru o sansa la FIFA World Cup 2022 in play-off-ul interconfederatii. Calificarile au trebuie sa aiba loc initial in septembrie 2020 dar au fost amanate de mai multe ori datorita problemelor generate de pandemia de Covid-19 si in final, OFC a declarat ca nu mai este posibil sa se organizeze meciurile de calificare in regiunea Oceania si a cerut FIFA aprobare pentru organizarea meciurilor de calificare in Qatar in martie 2022. Pana in prezent, nu se stie sub ce forma sau daca va avea loc acest campionat pentru calificare.

Confederatia Sud Americana de Fotbal (CONMEBOL)
In Conmebol, evolueaza 10 echipe : Argentina, Bolivia, Brazilia, Chile, Columbia, Ecuador, Paraguay, Peru, Uruguay si Venezuela. Din aceste 10 echipe, se vor califica 4 sau 5 echipe.
Meciurile de calificare se vor juca intr-o singura grupa de 10 cu sistem tur-retur din care se vor califica directa la FIFA World Cup 2022 primele 4 clasate, urmand ca ce-a de-a 5-a clasata sa evolueze in play-off-ul interconfederatii.
Turneul de calificare a inceput si se va desfasura pana la data de 29 martie 2022.

Play-off-ul interconmfederatii se va organiza sub forma a 2 meciuri, in 13 si 14 iunie 2022, pe un teritoriu netru ce va fi anuntat de FIFA. Primul meci va fi disputant intre clasata pe locul 4 din campionatul de calificare AFC si clasata pe locul 5 din CONMEBOL. Al doilea meci va fi disputat intre clasatele pe locul 4 din CONCAF si castigatoarea turneului OFC. Ambele echipe castigatoare ale celor 2 meciuri se vor califica pentru FIFA World Cup 2022.