CONTACT

Cabinet de avocat
MONICA MITREA
Romania Office
Strada Tache Gheorghe Nr. 1
041501 București, Romania
T +40 738 841 998
T +40 725 462 702
T +41 79 198 95 95 
info@lex-avocats.ro


Etude d'avocats
MITREA & ASSOCIÉS
Switzerland Office
Rue Caroline 2 / Enning 1
1003 Lausanne, Suisse
T +41 21 341 95 95
F +41 21 341 95 99
info@lex-avocats.ch
www.lex-avocats.ch


© 2017 MITREA & ASSOCIÉS

Blog

mar 20, 2018

Rusia foloseste strategii la nivel de stat pentru a imbunatati performantele sportivilor sai si pentru ca acestia sa nu fie prinsi folosind droguri


(publicat de Monica Mitrea)

Grigory Rodchenkov a fost director al RUSADA (Agentia Ruseasca Anti Doping) intre 2005 si 2015 si a cauzat o explozie mediatica cand, dupa ce a fugit in SUA, a dezvaluit ca a ajutat zeci de sportivi rusi sa obtina performante superioare folosind droguri interzise cu ajutorul unui sistem care functiona ca un ceas elvetian.El a fost sursa informatiilor care au dus la deschiderea investigatiilor si a raportului McLaren.

18 iulie 2016 a fost data la care Richard McLaren, un avocat canadian angajat de catre WADA (Agentia Mondiala Anti Doping), a publicat prima parte a raportului ce ii poarta numele, in care se arata dincolo de orice dubii ca atletii rusi au folosit droguri pentru a obtine rezultate superioare in competitile sportive internationale timp de ani de zile (in 2016 au ajuns sa obtina cele mai multe medalii pentru Rusia), o a doua parte a acestui raport fiind publicata pe 09.12.2016, confirmand inca odata informatiile furnizate de catre Grigory Rodchenkov. Au dat chiar si un nume metodei folosite – "metoda disparitiei pozitive".

Rusii urmau mai multi pasi de fiecare data cand doreau sa triseze la testele anti-doping, conform avocatului Richard McLaren:
1. Inaintea competitiei, sportivii ofereau probe de urina curata.
2. Autoritatile ruse stocau probele curate.
3. Atletii isi reluau procesul de dopaj.
4. La competitii, sportivii efectuau testele anti-doping in mod normal, chiar daca erau dopati.
5. Probele de la testele anti-doping erau furate de agenti FSB deghizati in ingineri din laboratoarele in care erau stocate.
6. Proba de la concurs era inlocuita cu cea dinaintea competitiei (cea curata).

Concluzia raportului McLaren a fost ca intre sfarsitul lui 2011 si august 2015 cel putin 1000 de atleti rusi din diferite discipline sportive (sporturi de vara, de iarna si sporturi para-olimpice) au beneficiat de consumul de droguri si de programul rusesc de ascundere a realitatii.

Dupa ce toate aceste informatii au devenit publice si au fost coroborate de catre multiple surse, Rusia a fost suspendata din toate competitiile internationale atletice de catre IAAF ( Asociatia Internationala a Federatiilor Atletice) inclusiv din Olimpiada de vara 2016. Spotivi rusi din disciplina ridicarilor de greutati le-a fost interzis sa participe de la Olimpiada de la Rio pentru numeroasele incalcari are regulamentelor de dopaj.

IOC (Comitetul Olimpic International) a votat unanim ca atletilor rusi sa le fie interzis accessul la participarea la Jocurile Paraolimpice din vara 2016 dupa ce s-a descoperit existenta unui program de dopaj la nivel national si sposorizat de stat in Rusia.

Dupa publicarea rezultatelor raportului McLaren, WADA a format 2 comisii, prima condusa de mebrul IOC elvetian Denis Oswald pentru a cerceta cazurile individuale si nominale ale atletilor suspectati de dopaj si o a doua comisie condusa de fostul presedinte al Elvetiei Samuel Schmid care urma sa analizeze rolul statului rusesc in aceasta conspiratie.

Pana in present, comisia Oswald care a analizat in principal cazurile de dopaj de la Sochi din 2014 a inceput sa interzica atletilor in cauza participarea la competitii sportive, si pana acum, 43 au fost discalificati si 13 medalii anulate. Al doilea raport a concluzionat in mod dramatic ca a exista o manipulare sistematica a sistemului anti-dopaj din Rusia si ca acest lucru s-a facut cu implicarea autoritatilor rusesti si a Ministerului Sportului din Rusia.

Pe 5 decembrie 2017, IOC a anuntat ca, Comitetul Olimpic Rusesc a fost suspendat cu efect imediat de a participa la Jocurile Olimpice de Iarna 2018. Altetii care nu au avut incalcari ale regulilor de dopaj anterior si un istoric consistent al testarii anti-doping vor putea concura la Olimpiada din 2018 sub steagul olimpic ca si un atlet olimpic din Rusia (OAR) dar nu sub steag Rusesc.

Conform decretului oficialilor guvernului rusesc li s-a interzis participarea la jocurile olimpice precum si folosirea steagului sau a imnului Rusesc. Steagul olimpic si imnul olimpic vor fi folosite in locul acestora iar in 20 dec 2017 IOC a propus un logo alternativ pentru uniforme.

Presedinte IOC Thomas Bach a spus ca “dupa respectarea proceduriloe in vigoare IOC a emis sanctiuni proportionale cu incalcarile regulamentelor si astfel a protejat interesele atletilor care nu au folosit droguri.

Reactia Rusiei a fost de la inceput de a nega vehement aceste acuzatii chiar si prin persoana lui Vladimir Putin si acesta a cerut pedepsirea celor vinovati, sustinand ca aveau parte doar de cazuri izolate.