CONTACT

Cabinet de avocat
MONICA MITREA
Romania Office
Strada Tache Gheorghe Nr. 1
041501 București, Romania
T +40 738 841 998
T +40 725 462 702
T +41 79 198 95 95 
info@lex-avocats.ro


Etude d'avocats
MITREA & ASSOCIÉS
Switzerland Office
Rue Caroline 2 / Enning 1
1003 Lausanne, Suisse
T +41 21 341 95 95
F +41 21 341 95 99
info@lex-avocats.ch
www.lex-avocats.ch


© 2017 MITREA & ASSOCIÉS

Blog

iun 30, 2021

CAMPIONATUL EUROPEAN DE FOTBAL EURO2020 - PART1


(publicat de Monica Mitrea)

In 2020, cand ar fi trebuit sa aiba loc Campoionatul European de Fotbal UEFA EURO2020, a izbucnit pandemia de covid si totul s-a dat peste cap, ceea ce a dus la amanarea EURO2020 cu 1 an de zile si in final s-a stabilit ca acesta sa aiba loc in 2021, in perioada 11 iunie 11 iunie.
EURO2020 este si primul mare eveniment fotbalistic international care se organizeaza cu spectatori in, ciuda restrictiilor generale existente legate de covid19 in fiecare tara co-organizatoare.
UEFA a stabilit un numar de reguli speciale aditionale pentru acest tournament, in special datorita impactului Covid19: echipele se vor mari de la 22 la 26 de membri pentru a ajuta echipele in situatia aparitiei unor cazuri de infectare printre membrii echipelor; echipele care vor avea cazuri de infectari cu covid19 isi vor putea amana meciurile cu pana la 48 de ore pentru a putea veni cu o propunere de echipa fara infectari; meciurile se vor juca numai daca fiecare echipa va putea produce un numar de minim 13 jucatori cu portarul inclusiv apti de joc; echipele care nu pot participa vor pierde din oficiu cu scorul de 0 – 3 si Federatia Nationala din care fac parte va suporta actiuni disciplinare din partea UEFA. Regulile aplicate de UEFA pentru EURO2020 sunt aceleasi cu cele aplicate si in cazul competitiilor nationale inter cluburi sau UEFA Nations League, ca de exemplu cazul Ucrainei care a pierdut la masa verde cu 0 – 3 in fata Elvetiei datorita faptului ca echipa a fost pusa in carantina de catre oficialii din Elvetia unde ar fi trebuit sa aiba loc meciul, iar echipa Norvegiei a fost impiedicata de proprii oficiali sa se deplaseze la meciul cu Romania tot din motive de infectari cu covid, pierzand deasemeni meciul cu 0 – 3.
UEFA a anuntat ca va pune la dispozitia fanilor unde se organizeaza fiecare meci un maxim 50%, pentru meciurile initiale, mergand pana la 75% la semifinale si finala, din capacitatea totala a stadionului, cu singura exceptie Ungaria unde s-a permis un access de 100% datorita ratei foare mici de infectari. Printre regulile generale impuse de UEFA de a parcipa la meciuri in calitate de fan se numara: obligativitatea de a purta masca pe toata durata meciului, o distanta de minim 1.5m fata de celelalte persoane, numai scaunul trecut pe bilet se poate utiliza, imbratisarile, strangerile de mana si in general contactul fizic trebuie evitate, toata lumea trebuie sa stea pe locurile lor chiar si la pauza pe cat posibil, oricine nu se simte bine nu trebuie sa vina la meci.
In plus de regulile generale UEFA fiecare tara are propriile reguli de participare la meci.
Olanda (Amsterdam – Johan Crujiff Arena) – capacitate planificata 16’000 oameni (aprox. 33% din capacitate): pentru a intra pe stadion este necesara dovada unui test negativ.
Azerbaijan (Baku – Olympis Stadium) – capacitate 30’000 fani (aprox. 50% din capacitate): nu exista obligativitatea unui test.
Romania (Bucuresti – National Arena) – 13’000 fani (aprox.25% din capacitate) - access pe stadion: test negativ sau dovada de vaccinare sau de trecere prin boala.
Ungaria (Budapesta – Puskas Arena) – 61’000 fani (100% din capacitate): access pe stadion – pentru cetatenii unguri - dovada de vaccinare (test negative insufficient), pentru fanii internationali - dovada unui test negativ efectuat cu maxim 24 ore inainte de meci sau dovada vaccinarii.
Danemarca (Copenhaga – Parken Stadium) – primele meciuri 16’000 fani (aprox. 45% din capacitate) urmand ca ulterior capacitatea sa se mareasca la 22’500 fani (aprox. 75% din capacitate) - access pe stadion: test negativ, dovada imunizare sau vaccin.
Scotia (Glasgow – Hampden Park) – capacitate 12’000 (aprox. 25% din capacitate) - access pe stadion: liber.
Anglia (Londra – Wembley Stadium) – capacitate la meciurile din grupe 22’500 fani (aprox. 25% din capacitate), runda de saisprezecimi 45’000 fani (aprox 50% din capacitate) si pentru semifinale si finala 60’000 fani (aprox. 75% din capacitate) - access pe stadion – singura metoda de access: test de debit lateral negativ.
Germania (Munich – Munich Fotball Arena) – capacitate de 14’500 fani (aprox. 20% din capacitate) - access pe stadion: test PCR sau antigen negative efectuat in Germania si inregistrat in Corona Warn app sau Luca App sau bratara electronica pentru persoanele dovedite vaccinate sau immune.
Italia (Roma – Olimpico Stadium) – capacitate 16’000 fani (aprox. 25% din capacitate) - access pe stadion: test covid negativ sau dovada de vaccinare sau imunizare.
Rusia (Saint Petersburg – St. Petersburg Stadium) – capacitate de 30’000 fani (aprox. 50% din capacitate) - access pe stadion: testarea temperaturii la intrare.
Spania (Sevilia – Estadio La Cartuja) – capacitate de 17000 fani (aprox. 30% din capacitate) - access pe stadion – nici o restrictie, dar UEFA a recomandat instalarea si activarea aplicatiei de monitorizare Radar Covid si colectarea de informatii sub forma de bratari pentru persoanele imunizate sau vaccinate.
Pentru prima data in istoria Campionatului European de Fotbal nu exista doar o singura tara organizatoare, ci 11 tari prin prisma a 11 orase gazda: Londra (Anglia), Roma (Italia), Munich (Germania), Budapesta (Ungaria), Saint Petersburg (Rusia), Bucuresti (Romania), Sevilia (Spania), Glasgow (Scotia), Amsterdam (Olanda), Copenhaga ( Danemarka), Baku (Azerbaijan). Initial au fost 12 tari organizatoare, dar in cele din urma Dublin (Irlanda) a fost scos de pe lista iar Sevilia a inlocuit Bilbao pentru Spania datorita faptului ca aceste 2 orase nu au putut garanta prezenta a suficienti fani pe stadioane. Meciurile care urmau sa aiba loc in Dublin si Bilbao au fost mutate la Sevilia, St. Petersburg si Londra.
In total s-au calificat pentru tournament 24 echipe nationale din urmatoarele tari: Finlanda, Ungaria, Macedonia de Nord, Polonia, Rusia, Scotia, Slovacia, Turcia, Austria, Croatia, Franta, Germania, Olanda, Portugalia, Suedia, Tara Galilor, Belgia, Cehia, Elvetia, Ucraina, Danemarca, Spania, Anglia si Italia.
Turneul a fost organizat in 6 grupe a cate 4 echipe, urmate de runde eliminatorii de saisprezecimi, sferturi, semifinale si finala.
Campionatul de fortbal EURO2020 a debutat pe 11 iunie 2021 in Italia, la Roma, cu meciul dintre Italia si Turcia, castigat de Italia cu 3 – 0.
Pana la sfarsitul lunii iunie 2021 s-au jucat meciurile din grupe unde castigatorii acestora sunt: grupa A – Italia, grupa B – Belgia, grupa C – Olanda, grupa D – Anglia, grupa E – Swedia, grupa F – Franta, si meciurile din saisprezecimi, ducand la sferturile de finala care se vor juca incepand cu 2 iulie cu urmatoarele echipe: Belgia – Italia, Elvetia – Spania, Anglia – Ucraina si Danemarca – Cehia.