CONTACT

Cabinet de avocat
MONICA MITREA
Romania Office
Strada Tache Gheorghe Nr. 1
041501 București, Romania
T +40 738 841 998
info@lex-avocats.ro

Etude d'avocats
MITREA & ASSOCIÉS
Switzerland Office
Rue Caroline 2 / Enning 1
1003 Lausanne, Suisse
T +41 21 341 95 95
F +41 21 341 95 99
info@lex-avocats.ch
www.lex-avocats.ch
© 2017 MITREA & ASSOCIÉS

Blog

feb 27, 2021

Consiliul Executiv al IIHF a retras dreptul Belorusiei de a fi tara gazda a Campionatului Mondial de Hockey 2021


(articol publicat de Monica Mitrea)

Campionatul Mondial de Hockey pe Gheata are loc in fiecare an in perioada aprilie – iunie si a avut prima data loc in anul 1920 in cadrul olimpiadei de vara. IIHF (International Ice Hockey Federation) s-a infiintat in 1908, iar in 1910 a avut primul campionat organizat si anume Campionatul European.

Primul campionat de hockey mondial organizat ca si eveniment individual a fost in 1930 la care au participat 12 natiuni. In timpul congresului IIHF din 1990 a fost introdus pentru prima data sistemul de play-off. In prezent campionatul se joaca in doua Divizii si mai multe grupe in functie de cate tari participa. In 2019 au participat 61 echipe. Pana in prezent urmatoarele tari au castigat cel putin un titlu de campioana mondiala la hockey: Rusia (27) (inclusive titlurile castigate de fosta URSS), Canada (26), Republica Ceha (inclusive fosta Cehoslovacie)(12), Suedia(11) , Finlanda (3), Statele Unite ale Americii (2) , Regatul Unit(1) si Slovacia (1).

In 15 mai 2015 IIHF a anuntat ca in perioada 8 – 24 may 2020 va fi organizat Camionatul Mondial de Hockey2020 in Elvetia, care insa a fost anulat in mai 2020 din cauza pandemiei de Covid-19. In data de 19 mai 2017 IIHF a anuntat ca Belarus impreuna cu Letonia vor co-organiza Campionatul Modial de Hockey 2021 in perioada 21 mai – 06 iunie 2021. Licitatia celor 2 state est europene a castigat la o foarte mica diferenta impotriva Finlandei.

Datorita anularii Campionatului Mondial de Hockey pe Gheata din 2020 si a nesingurantei acestei perioade IIHF a initiat in septembrie 2020 o analiza in privinta campionatului ce va avea loc in 2021.

„Rapoartele pe care le-am primit din aceasta analiza a grupului de experți au declansat discutii serioase in cadrul Consiliului IIHF”, a declarat presedintele IIHF, Rene Fasel la intalnirea consiliului in noiembrie 2020. „Exista probleme in Belarus pe care trebuie sa le luam in serios, deoarece exista un risc semnificativ ca provocarile actuale din Minsk, poziția guvernamentala a co-gazdei letone si pandemia COVID-19 sa aiba un impact semnificativ asupra Campionatul Mondial de la Minsk și Riga ce urmeaza sa aiba loc in 2021. ”

In afara de lista problemelor de securitate pentru echipele participante la campionat și pentru fani in mediul actual de siguranța, raportul independent a inclus o evaluare a amenintarilor COVID-19 in urma carora IIHF a exprimat scepticism cu privire la raportarea numarului real de infectari in Belarus incepand cu septembrie 2020 si amploarea masurilor nationale luate pentru controlarea pandemiei.

Rene Fasel a subliniat ca, pe baza raportului, IIHF pune la Indoiala daca turneul de la Minsk / Riga poate fi jucat daca situatia actuala ramane asa cum este in prezent, dar in egala masura faptul ca IIHF nu poate fi pus intr-o poziție in care nu este in masura sa ofere un Campionat Mondial. El a convenit impreuna cu Consiliul ca va fi nevoie de mai mult timp pentru a revizui situatia și pentru a decide cea mai buna acțiune.

Raportul a fost compilat de experți care au furnizat analize din diferite puncte de vedere: geopolitice, istorice, financiare, contractuale, de marketing si de management al sportului. Rene Fasel a spus ca, desi raportul evidentiaza multe aspecte, nu ar avea sens ca Consiliul IIHF sa ia o decizie inainte ca aceasta sa fie absolut necesara. El a subliniat ca, avand in vedere situatia de pe teren, statutul acordului de co-gazduire intre Belarus si Letonia si pandemia COVID-19, era necesar un proces pas cu pas.

In data de 18 ianuarie 2021, din cauza problemelor de siguranta si securitate care depașesc posibilitatea de control a IIHF, Consiliul IIHF a luat decizia de a muta Campionatul Mondial de Hochei pe Gheața 2021 din Minsk, Belarus in alta locatie. Decizia a fost luata de Consiliu in urma incheierii unui amplu proces de analiza a tutoror elementelor care ar fi dus la un risc prea mare de a nu putea avea un campionat de hochei nici in anul 2021.

IIHF are datoria de a avea grija de toți participantii la Campionat. Ca atare, conform sectiunii 9 (bylaw) (Retragerea drepturilor de gazduire), Statutul si Regulamentele IIHF ofera Consiliului IIHF posibilitatea de a retrage un Campionat Mondial de Hochei pe Gheata dintr-o tara gazda, daca exista motive de ingrijorare cu privire la bunastarea sau libertatea de mișcare sigura a jucatorilor, oficialilor, spectatorilor calatori si mass-media.

Etapa finala a procesului de due diligence al Consiliului IIHF a fost de a se intalni inainte de a lua o decizie finala cu guvernul din Belarus si deasemeni a comandat inca un raport de expertiza independent, care a confirmat concluziile expertilor anteriori.

In urma acestei deplasari personale a lui Rene Fasel la Minsk, acesta s-a intalnit cu presedintele Belarus, Alexander Lukashenko, unul din cei mai controversati lideri politici ai momentului, la sfarsitul careia a existat o imbratisare intre cei 2, pentru care presedintele IIIHF a primit o multime de reprosuri in mass media. S-a intalnit deasemeni si cu Roman Golovchenko, Primul Ministru si cu Sergei Kovalchuk, Ministrul Sportului din Belarus.

O alta intalnire insa i-a adus din nou reprosuri, si anume cu Dmitry Baskov, Presedintele Asociatiei de Hockey pe Gheata din Belarus, persona non-grata cu IIHF datorita investigatiei in derulare asupra acuzatiilor aduse acestuia de a avea un rol si considerat un suspect in atacul ce a dus la decesul lui Raman Bandarenka unterior unui atac asupra acestuia in timpul unui protest ce a avut loc in noiembrie 2020 in Belarus.

Principalele motive pentru decizia IIHF de a nu mai organiza Campionatul Mondial de Hockey pe Gheata din 2021 in Belarus sunt : situatia problematica din Belarus incepand cu august 2020 : retinerea a zeci de mii de protestatanti pasnici care au protestat datorita prcesului apparent dubios prin care presidentele actual a fost reales in august 2020, presiunile exercitate asupra sportivilor pentru a-si exprima sustinerea pentru guvernual actual si existenta a aproape 200 de detinuti politici. Pe langa toate acestea guvernul din Letonia, datorita incalcarilor in masa ale drepturilor omului a anuntat ca nu va mai fi gazda a Campionatului Mondial de Hockey 2021 daca va trebui sa o faca alaturi de Belarus.

Avand in vedere ca Minsk(Belarus) / Riga (Letonia) 2021 este o oferta comuna, Consiliul IIHF trebuie sa ia in considerare statutul Letoniei de co-gazda si va evalua, de asemenea si posibilitatea de a trece la un format cu un unic organizator sau va reconsidera alte oferte de a organiza, cum ar fi cazul Finlandei, care a avut oferta a doua.

Kalervo Kummola, vice-presedintele IIHF a anuntat ca o decizie in acest sens va fi luata in perioada urmatoare.