Cabinet de avocat
MONICA MITREA
Romania Office
Strada Tache Gheorghe Nr. 1
041501 București, Romania
T +40 738 841 998
T +40 725 462 702
T +41 79 198 95 95
info@lex-avocats.ro
Etude d'avocats
MITREA & ASSOCIÉS
Switzerland Office
Rue Caroline 2 / Enning 1
1003 Lausanne, Suisse
T +41 21 341 95 95
F +41 21 341 95 99
info@lex-avocats.ch
www.lex-avocats.ch
(publicat de Monica Mitrea)
Intr-o decizie unanima, cei sapte judecatori de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) au respins apelul lui Michel Platini impotriva interdictiei sale din 2015 de a activa sub orice forma in lumea fotbalului.
Judecatorii CEDO au stabilit ca suspendarea fostului presedinte UEFA de la activitatea profesionala legata de fotbal este justificata si ca nu i s-au incalcat acestuia drepturile omului :
[…] il s’avère que le requérant disposait en l’espèce des garanties institutionnelles et procédurales suffisantes, soit un système de juridictions privée (TAS) et étatique (Tribunal fédéral) devant lesquelles il a pu faire valoir ses griefs, et que celles-ci ont procédé à une véritable pesée des intérêts pertinents en jeu et ont répondu à tous les griefs du requérant dans le cadre de décisions dûment motivées. Par ailleurs, dans la mesure où la Cour est compétente pour se déterminer, elle estime que les conclusions des instances inférieures ne paraissent ni arbitraires ni manifestement déraisonnables, et poursuivaient non seulement l’objectif légitime de punir les infractions commises aux règlements pertinents par un haut fonctionnaire de la FIFA, mais également le but d’intérêt général consistant à rétablir la réputation du football et de la FIFA. Dès lors, et notamment compte tenu de la marge d’appréciation considérable dont jouissait l’État défendeur en l’espèce, la Suisse n’a pas manqué à ses obligations en vertu de l’article 8 de la Convention.
Traducere in romana
[…] rezulta ca reclamantul avea suficiente garantii institutionale si procedurale in acest caz, si anume un sistem de instante private (CAS) si de stat (Tribunalul Federal) in fata carora a putut sa isi sustina plangerile si ca acestea au cantarit in mod corespunzator interesele relevante in joc si au raspuns la toate plangerile reclamantului prin decizii motivate in mod corespunzator. Mai mult, in masura in care Curtea are competenta de a decide in materie, aceasta considera ca concluziile instantelor inferioare nu par nici arbitrare, nici in mod vadit nerezonabile si au urmarit atat obiectivul legitim de a pedepsi incalcarile regulamentelor relevante de catre un inalt oficial FIFA, cat si obiectivul de interes general de a restabili reputatia fotbalului si a FIFA. In consecinta si, in special, avand in vedere marja considerabila de apreciere de care beneficiaza Statul parat in prezenta cauza, Elvetia si-a indeplinit obligatiile care ii revin in temeiul articolului 8 din Conventie.
Aceasta a fost a cincea infrangere juridica pentru Michel Platini, care a pierdut si contestatiile de la Curtea de Arbitraj a FIFA si la comisiile de apel precum si de la TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv) si de la curtea suprema a Elvetiei.
Memento
In 2015, organul de conducere mondial a fotbalului, FIFA, i-a interzis lui Michel Platini, care la acea vreme era presedintele UEFA si vice-presedintele FIFA, orice activitate sau rol in domeniul sportului pentru o perioada de 8 ani de zile, si l-a obligat la plata unei amenzi de 80.000 CHF, datorita incasarii sumei de CHF 2’000’000.- (două milioane de franci elvetieni), plata efectuata de catre Presedintele FIFA de la acel moment, Sepp Blatter, în 2011.
Michel Platini ar fi primit suma de 2 milioane de franci elvetieni pentru servicii de consultant. pentru perioada 1999 – 2002, fara a exista insa un contract scris care sa reglementeze si sa justifice aceste servicii.
Comisia de Apel FIFA, a redus suspendarea la 6 ani si ulterior Tribunal de Arbitraj Sportiv (TAS) a diminuat-o la patru ani si a redus si amenda primita la 60.000 CHF. Perioada de suspendare pentru Michel Platini s-a incheiat in octombrie 2019. Amenda de 60.000 de franci elvetieni nu a fost platita pana in prezent, amenda despre care Michel Platini a afirmat ca nu o va plati atata timp cat hotararea Curtii Europene pentru Drepturile Omului era pe rol. Daca acesta doreste sa revina pe scena fotbalului va trebui ma intai sa achite aceasta amenda.
Sepp Blatter, care autorizase plata necontractuala catre Platini, continua sa execute deasemeni o interdictie de sase ani de a activa in domeniul fotbalului, pana in 2022.
Ca reactie la hotararea CEDO, FIFA a facut o declaratie in care spunea ca a luat act de decizia instantei europene si ca va continua sa caute sa recupereze cele doua milioane de franci din plata in cauza.
Michel Platini a reactionat dupa decizia CEDO conform publicatiei franceze L’Equipe, declarand ca se simte nevinovat si ca va continua sa lupte impotriva deciziei FIFA si ca in final decizia CEDO nu are nici o importanta
https://www.lequipe.fr/Football/Actualites/La-reaction-de-michel-platini-deboute-par-la-cour-europeenne-des-droits-de-l-homme-le-combat-continue/1116553
Michel Platini a fost al 6-lea presedintele al UEFA timp de 8 ani intre 2007 si 2015 si castigatorul a 3 baloane de aur, capitan al nationalei de fotbal a Frantei si castigatorul mai multor campionate in timpul carierei sale de fotbalist.