CONTACT

Cabinet de avocat
MONICA MITREA
Romania Office
Strada Tache Gheorghe Nr. 1
041501 București, Romania
T +40 738 841 998
T +40 725 462 702
T +41 79 198 95 95 
info@lex-avocats.ro


Etude d'avocats
MITREA & ASSOCIÉS
Switzerland Office
Rue Caroline 2 / Enning 1
1003 Lausanne, Suisse
T +41 21 341 95 95
F +41 21 341 95 99
info@lex-avocats.ch
www.lex-avocats.ch


© 2017 MITREA & ASSOCIÉS

Blog

sep 29, 2020

Impactul adus de UEFA asupra fotbalului European odata cu implementarea “sistemului de licentiere a cluburilor”


(publicat de Monica Mitrea)

“Sistemul de licentiere a cluburilor UEFA: Prezentare generala a implementarii si aplicarii acestuia in toata Europa“  este prima imagine de ansamblu a guvernantei și structurilor de reglementare ale fotbalului European, detaliata in raportul generat de UEFA si care face referinta la perioada 2004 – 2019 (https://indd.adobe.com/view/780b1e83-60c3-4bef-aace-4c8203398b39).

Pe landa explicarea modului in care functioneaza sistemul de licentiere a cluburilor UEFA, raportul documenteaza organizarea celor 55 de asociatii europene, detaliind tipurile de reglementari si cerintele existente. In afara de datele istorice pe care le contine, acest raport prezinta si o comparatie a licentiatorilor si a regulamentelor acestora, precum si o analiza a licentelor cluburilor interne si a sistemelor de monitorizare ale acestora.

La noi in tara, FRF (Federatia Romana de Fotbal) este licentiatorul pentru Romania si raspunde de aplicarea corecta si eficienta a regulamentului UEFA de licentiere a cluburilor pe teritoriul tarii. FRF in principal defineste procesul de baza. infiinteaza o administratie de licentiere si cel putin doua organe de decizie, intocmeste o lista de sanctiuni si evalueaza ocumentatia trimisa de solicitantii de licenta (https://www.frf.ro/wp-content/uploads/file/UEFA%20CL&FFP-%202018_RO1.pdf)

UEFA a lansat sistemul in 2004 pentru a stabili un set de standarde comune de reglementare si guvernanta pentru fotbalul european in continua schimbare.

Sistemul functioneaza astfel: toate cluburile care se califica pe merit sportiv pentru competitiile de club UEFA, trebuie sa primeasca o licenta inainte de a putea participa efectiv la turneu. Licenta confirma ca fiecare club a indeplinit un set de standarde minime ale UEFA. Licentiatorii sunt fie asociatia nationala membra UEFA fie liga nationala, acestea evaluand fiecare solicitant in conformitate cu cinci criterii: sportiv, infrastructura, personal și administrativ, juridic și financiar.

UEFA se asigura ca acest sistem face fata tuturor scenariilor prin flexibilitatea de care da dovada, stabiland conditiile minime care trebuie respectate pe intregul continent, licentiatorii fiind liberi sa le adapteze la contextul sau nevoile lor nationale si sa introduca criterii suplimentare sau standarde superioare. Licentiatorii pot alege, de asemenea, sa aplice principiile de licentiere a cluburilor, numai cluburilor care s-au calificat pentru competitiile UEFA sau si celorlalte cluburi care evolueaza in competitiile interne.

Cadrul de reglementare al UEFA a ajutat cluburile europene și asociatiile nationale sa se adapteze perioadei de inactivitate din lumea fotbalului din prima jumatate a anului 2020, generata de pandemia de covid19, de exemplu, ajutand la identificarea unor masuri alternative pentru a proteja viabilitatea financiara continua a cluburilor, precum si la integritatea competitiilor UEFA.

UEFA a ajutat cluburile europene sa faca fata pandemiei de covid19 prin consacrarea legala a obligatiilor financiare ale asociatiilor si cluburilor nationale fata de angajatii lor. Sistemul de acordare a licentelor pentru cluburi a jucat un rol esential in protejarea mijloacelor de trai ale oamenilor care lucreaza in lumea fotbalului, de la jucatorii profesionisti la personalul administrativ, tehnic, medical si de securitate.

De-a lungul anilor, sistemul de licentiere a cluburilor, a permis UEFA sa construiasca o baza de date extinsa cu informatii legate de guvernanta si structurile de reglementare existente in fotbalul european. Acest lucru a ajutat la capacitatea de a realiza multe analize comparative, inclusiv raportul de benchmarking pentru licentierea cluburilor (https://www.uefa.com/MultimediaFiles/Download/OfficialDocument/uefaorg/Clublicensing/02/64/06/95/2640695_DOWNLOAD.pdf).

Ultimul raport detaliaza faptul ca exercitiul financiar 2018 a fost al doilea an consecutiv al profitabilitatii globale pentru fotbalul de club de top din Europa - o schimbare semnificativa in comparație cu pierderile de 5 miliarde EUR inregistrate in doar trei ani (2010-2013) inainte ca UEFA sa introduca noile reglementari de Fair-Play Financiar.

In prefata raportului, presedintele UEFA, Aleksander Čeferin, a declarat: „Pe masura ce performanta financiara s-a imbunatatit, poziția financiara a cluburilor a devenit semnificativ mai sanatoasă, activele nete crescand de la mai puțin de 2 miliarde de euro la mai mult de 9 miliarde de euro in decursul unui deceniu, o dovada a succesului reglementarilor UEFA Fair-Play, a ecosistemului european stabil de fotbal si a investitiilor sustinute si sensibile."

Prin consolidarea structurilor de reglementare, sistemul de licentiere a cluburilor ofera, un cadru legal pentru asociatiile nationale pentru a pune in aplicare si a promova valorile sociale si umanitare esentiale. Acestea includ: proportionalitatea, tratamentul egal, nediscriminarea si subsidiaritatea.

Un sistem de licentiere pentru cluburi pentru fotbalul feminin a fost introdus in 2018 ca parte a efortului UEFA de a accelera dezvoltarea jocului feminin. Acesta va fi aplicat pentru prima data ca parte a procesului de admitere in UEFA Champions League feminin in sezonul 2020/21.

Sistemul de licentiere a cluburilor de fotbal UEFA in perioada 2004–2019 a dus la urmatoarele medii statistice generale:

•68% dintre cluburi au primit o licență UEFA

•14% cluburi au refuzat licența UEFA

•18% nu au solicitat o licență UEFA

 In anul 2019, 582 din 715 cluburi de prima clasa au solicitat o licenta UEFA.