CONTACT

Cabinet de avocat
MONICA MITREA
Romania Office
Strada Tache Gheorghe Nr. 1
041501 București, Romania
T +40 738 841 998
info@lex-avocats.ro

Etude d'avocats
MITREA & ASSOCIÉS
Switzerland Office
Rue Caroline 2 / Enning 1
1003 Lausanne, Suisse
T +41 21 341 95 95
F +41 21 341 95 99
info@lex-avocats.ch
www.lex-avocats.ch
© 2017 MITREA & ASSOCIÉS

Blog

iun 6, 2020

UTA ARAD merge la TAS impotriva deciziei FRF


(publicat de Monica Mitrea)

FRF (Federatia Romana de Fotbal) a decis in data de 5 iunie modalitatea si termenele la care se vor incheia campionatele nationale de fotbal pentru sezonul competitional 2019 – 2020.

In Liga 1-a se va relua campionatul pe 13.06.2020, urmand a avea loc toate meciurile ramase nejucate pana la data de 01.08.2020 cand campionatul se va incheia. Echipa cu cel mai bun punctaj la sfarsit va fi desemnata castigatoarea Ligii 1.
 
Liga a 2-a se va relua in data de 04.07.2020 prin disputarea unui play-off de promovare la care participa doar primele 6 echipe clasate pana la suspendarea competitiilor din cauza pendemiei de coronavirus. Celelalte echipe intra in vacanta pana la debutul urmatorului sezon.
 
Liga a 3-a se ingheata si nici o echipa nu promoveaza, clasamentul ramanand acelasi ca la inceputul suspendarii meciurilor.
 
Cu privire la Liga a 2-a, FRF a decis deasemeni sa injumatateasca punctele primelor 6 echipe. Liderul detasat in Liga a 2-a, cu cele mai mari sanse de promovare in Liga 1, era la momentul suspendarii UTA ARAD, care avea 11 puncte avantaj in fata urmatoarei clasate CS Mioveni. Clasamentul era urmatorul: UTA ARAD 50 puncte, CS Mioveni 39 puncte, Turris Oltu Turnu Magurele 39 puncte, Campionii FC Arges 38 puncte, Petrolul Ploiesti 38 puncte si Rapid 38 puncte. UTA ARAD este si echipa cea mai dezavantajata de aceasta decizie, cu un avantaj de numai 5 puncte in acest moment. Clasamentul dupa decizie este urmatorul: UTA ARAD 25 puncte. CS Mioveni 20 puncte, Turris Oltu Turnu Magurele 20 puncte, Campionii FC Arges 19 puncte, Petrolul Ploiesti 19 puncte si Rapid 19 puncte.
 
La sfarsitul campionatului, primele 2 echipe clasate din Liga a 2-a vor promova in Liga 1-a, iar a 3-a clasata va disputa un baraj cu antepenultima echipa clasata in Liga 1. Tot conform deciziei luate de FRF nici o echipa din Liga 2 nu va retrograda, ceea ce este impotriva regulamentului normal si care elimina sansele celor mai bune echipe din Liga 3 de a promova in esalonul superior.
 
Codru Gradinariu, Managerul UTA ARAD, a afirmat ca decizia FRF a prejudiciat antrenorii, jucatorii si suporterii UTA ARAD, care au stat la baza performantelor echipei din acest sezon.
 
Punctul de vedere al UTA ARAD, principala defavorizata de catre solutia actuala, este ca daca campionatul ar fi continuat parcursul normal ar fi avut timp sa isi planifice meciurile si strategiile de joc, dar asa, cu doar 5 meciuri ramase, este foarte posibil ca dintr-o castigatoare aproape sigura a Ligii a 2-a sa ajunga sa nu se califice pentru promovare in Liga 1. Acestora (UTA ARAD) de asemeni nu le convine ca li s-a injumatatit punctajul, acum fiind mai usor de detronat de echipele ramase inca in competitie si cu care s-au desfasurat deja meciuri. UTA ARAD vrea sa se aplice o regula pentru toate echipele, si anume fie sa se joace toate meciurile ramase, fie sa se inghete clasamentul asa cum era la inceputul suspendarii, urmand sa se promoveze in Liga 1-a primele 2 echipe clasate.
 
Pentru toate aceste motive, UTA ARAD a facut demersurile pentru a ataca decizia FRF la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS), conform afirmatiilor managerului.
 
O alta echipa care a facut demersuri pentru a contesta decizia FRF la TAS este Progresul Partac, prima clasata in Liga 3, echipa care ar fi trebuit deasemeni sa fie promovata direct in Liga 2 conform regulamentului normal.
 
Giga Hagi, managerul clubului FC Viitorul (echipa care evolueaza in Liga 1 si fosta campioana a Romaniei), a facut o urmatoarea propunere : campionatul 2019-2020 sa se inghete pentru toate Ligile si prima echipa clasata sa fie numita castigatoare, sa nu existe retrogradari, ci doar promovari ale primelor 2 echipe clasate in Liga a 2-a si a 3-a in Liga a 1-a si respective a 2-a. FRF ar trebui sa se focuseze pe organizarea campionatului 2020-2021, pentru a se putea incadra in timpul ramas si pentru ca Romania sa poata avea un campionat complet anul viitor.
 
Federatiile si Ligile de fotbal din alte tari au luat altfel de decizii. De exemplu, Franta a promovat direct primele echipe clasate in Ligile inferioare in cele superioare pe baza punctajului existent, si a retrogradat ultimele clasate in campionatele inferioare. Primele 2 echipe din Liga 1 urmeaza sa joace in campionatele europene, iar echipa cu cel mai mare punctaj, in acest caz PSG, devenind campioana. In Spania, toate campionatele se reiau si se joaca toate meciurile ramase, urmand ca echipa cu cel mai mare punctaj sa devina campioana, iar echipele ce vor promova si retrograda sa se decida in urma competitiilor.
 
Toate campionatele de fotbal se condenseaza in mare parte datorita deciziei UEFA de a amana EURO2020 cu un an, acesta urmand sa inceapa in 11 iunie 2021, motiv pentru care campionatele nationale trebuie sa fie incheiate pana cel tarziu pe 20 mai 2021. Din cauza pandemiei de Covid, toate competitiile sportive au fost amanate. Campionatul urmator, sezonul 2020-2021, ar fi trebuit sa debuteze in mod normal cel mai tarziu pe 17 iulie 2020, insa cel mai devreme acest lucru va fi posibil pe 15-16 august, pentru ca meciurile de baraj pentru promovare-retrogadare nu pot avea loc inainte de 8 - 9 august.