CONTACT

Cabinet de avocat
MONICA MITREA
Romania Office
Strada Tache Gheorghe Nr. 1
041501 București, Romania
T +40 738 841 998
T +40 725 462 702
T +41 79 198 95 95 
info@lex-avocats.ro


Etude d'avocats
MITREA & ASSOCIÉS
Switzerland Office
Rue Caroline 2 / Enning 1
1003 Lausanne, Suisse
T +41 21 341 95 95
F +41 21 341 95 99
info@lex-avocats.ch
www.lex-avocats.ch


© 2017 MITREA & ASSOCIÉS

Blog

apr 26, 2020

Lumea Fotbalului in 2020


(publicat de Monica Mitrea)  

Sports Law and Policy Centre (Centrul de drept si politici sportive) - www.slpc.eu - a publicat un chestionar transmis avocatilor de drept sportiv si cadrelor universitare din 13 tari: Argentina, Belgia, Brazilia, China, Croatia, Anglia, Franta, Germania, Italia, Olanda, Portugalia, Romania si Spania, care reprezinte sursa informatiilor prezentate in continuare. Raportul cuprinde informatii despre efectele pandemiei de Coronavirus (COVID-19) asupra lumii fotbalului si masurile adoptate pana acum de guverne, dederatii si cluburi.

In toate tarile, competitiile sportive au fost suspendate si se prevede o reincepere a antrenamentelor incepand cu luna mai, cand restrictiile impuse de guverne vor incepe sa fie ridicate. Campionatele de fotbal au fost fie anulate, cum este exemplul Belgiei, fie suspendate, ca in majoritatea tarilor, Anglia si Franta fiind indecise.

Masurile specifice luate de guverne in privinta salariilor nu difera foarte mult de la o tara la alta, ele fiind: somaj tehnic, program redus de lucru, reduceri salariale, asigurarea unor salarii minime si indemnizatii sau ajutoare temporare.

Federatiile au sprijinit financiar cluburile, unele isi primesc inca o parte din drepturile de televizare desi nu mai exista competitii sportive, iar altele au fost scutite de taxe. In unele tari, deoarece exista o legislatie specifica in privinta jucatorilor de fotbal (cum este cazul Belgiei si Braziliei), Federatiile au facut recomandari de a nu aplica pentru indemnizatiile de somaj.
Detaliem mai jos masurile specifice luate de Federatii sau ligi de fotbal si de guverne:


1. Cu privire la starea actuala a campionatelor din tarile respective

In Argentina, campionatul de fotbal este suspendat. In prima divizie, campionatul s-a incheiat chiar inainte de suspendare si urma sa se joace primul tur al Superliga Cup. Una dintre echipe, River Plate, a refuzat sa-si joace meciul, ceea ce a dus la anularea acestuia. Aceasta situatie a dus deja la discutii despre posibilitatea de a incheia sezonul, de a elimina retrogradarea si de a acorda doar o promovare a celor doua cele mai bune echipe ale diviziei a 2-a (cu acelasi sistem pentru fiecare divizie).

In Belgia, Pro League (prima si a doua divizie) a urmat masurile de blocare ale guvernului federal, asa cum s-a decis la 12 martie 2020 si si-a suspendat imediat competitia (chiar inainte de a 30-a si ultima etapa a sezonului regulat si playoff-urile ulterioare). Consiliul Pro League a emis o recomandare catre adunarea generala de a nu relua competitia 2019-2020, de a mentine clasamentul actual si ca deciziile cu privire la retrogradare, calificare in cupa europeana si formatul competitiei 2020-2021, sa fie transferate ulterior catre un grup de lucru ad-hoc.

In Brazilia, Confederatia braziliana de fotbal (CBF) a determinat suspendarea tuturor competitiilor, cum ar fi Cupa braziliana, care incepuse deja. Campionatul national („Brasileirão”), care a fost programat sa inceapa la inceputul lunii mai, va fi cu siguranta intarziat, tinand cont de faptul ca toate cluburile din Prima si a II-a Divizie au acordat (anticipate) vacante jucatorilor lor, motiv pentru care toate sesiunile de antrenamente sunt acum suspendate.

In China, in prezent, data inceperii noului sezon la toate nivelurile ligilor de fotbal din China, a fost amanata. Cluburile de fotbal pot organiza singure activitati de antrenament inchise si nu exista nicio politica de anulare a ligilor profesionale.

In Croatia, toate competitiile sportive sunt suspendate pentru toate ligile si competitiile.

In Anglia, toate ligile profesioniste de fotbal sunt in prezent suspendate pana la 30 aprilie 2020, inclusiv antrenamente si meciuri. In prezent, tot fotbalul amator este suspendat pana la aceeasi data. Intre timp, majoritatea jucatorilor profesionisti se vor inscrie pe programe de pregatire personala care le sunt oferite de cluburile lor. Cel mai probabil, acest termen va fi extins datorita evolutiei covid-19 in UK.

In Franta, Liga Profesionista de Fotbal nu a decis deocamdata sa puna capat campionatului, deoarece spera sa reia competitia la finalul starii de urgenta. Mai multe scenarii sunt studiate dar, in orice caz, s-a decis ca sezonul 2019-2020 sa se incheie indiferent de ce se intampla pe 25 iulie, astfel incat sezonul 2020-2021 sa poata sa inceapa pe 23 august 2020.

In Germania, toate jocurile campionatelor de fotbal - sport la nivel profesional si amator - sunt intrerupte pana cel putin pe 30 aprilie 2020. Campionatele nu s-au terminat, nici la nivel profesional, nici la categoriile de amatori.

In Italia, in prezent, toate activitatile sportive (antrenamente si jocuri) sunt suspendate, inclusiv turneele organizate de Asociatia Italiana de Fotbal (FIGC). Recent, Ministerul Sportului a anuntat posibilitatea de a relua instruirea profesionistilor incepand cu 4 mai, dupa imbunatatirea politicilor de siguranta.

In Olanda, ambele ligi profesionale de fotbal, adica prima liga olandeza si prima divizie, sunt suspendate pana la cel putin 1 iunie 2020. Acest lucru se aplica si in cazul sesiunilor de antrenament obisnuit. Ligile de amatori au fost anulate. Nici un scor final nu a fost intocmit, si nu va avea loc nicio promovare sau retrogradare.

In Portugalia, toate competitiile de fotbal au fost suspendate. Majoritatea jucatorilor se afla pe programe de pregatire personala oferite de cluburile lor. Ideea este de a termina campionatele existente si, daca este necesar, de a prelungi termenele initiale. Daca este necesar, cluburile vor juca meciuri suplimentare pe saptamana.

In Romania, toate competitiile de fotbal (de fapt toate competitiile sportive) sunt suspendate. Federatia Romana de Fotbal a fost prima federatie de sport din Romania care a decis suspendarea concursurilor la toate nivelurile, chiar inainte ca starea de urgenta sa fie instaurata prin Decretul prezidential nr.195 / 16.03.2020.

In Spania, in 11.03.2020, RFEF (Federatia Regala de Fotbal a Spaniei) a luat decizia de a suspenda toate competitiile de fotbal non-profesional, fotbal feminin si footsal si, in ziua urmatoare, La Liga (liga de fotbal profesional din Spania) a facut exact acelasi lucru. Pe data de 23.03.2020, s-a luat decizia de a suspenda pe termen nedefinit toate competiile sportive pana cand Guvernul Spaniol va lua decizia de a relua activitatile normal si de a ridica starea de urgenta.


2. Cu privire la masurile specifice luate vis-a-vis de salarii

In Argentina, guvernul a emis un decret prin care ajuta financiar cluburile cu mai putin de 100 de angajati. Cluburile cu mai mult de 100 de angajati pot aplica pentru finantare pentru angajati, exceptand jucatorii de fotbal. Federatia argentiniana inca primeste si distribuie drepturi TV in pofida faptului ca nu se joaca nici un meci. De asemenea, Conmebol (Confederația de Fotbal din America de Sud) a efectuat o plata in avans de 60% din premii in favoarea cluburile care se afla in etapa actuala a Copa Libertadores si Copa Sudamericana (aceasta este de 1,8 milioane usd, pentru Copa Libertadores, de 3 milioane usd pentru grupe si de 200.000 usd pentru cluburile din Cupa Sudamericana).

In Belgia, ca o consecinta a declararii starii de urgenta, Guvernul a decis ca angajatii pot aplica pentru o indemnizatie temporara de somaj, care reprezinta 70% din venitul brut. Pentru jucatorii care castiga mai mult de 2‘352 euro/luna si pentru antrenorii care castiga mai mult de 2‘755 euro/luna, ajutorul este plafonat la 1‘646 si respectiv 1‘928 euro/luna, la care statul Belgian a adaugat un supliment pentru Covid-19 de 5.63 euro/zi. Liga nu a subventionat in nici un fel cluburile si le-a recomandat acestora sa nu aplice pentru indemnizatiile de somaj deoarece beneficiau oricum de scutiri ale taxelor si contributiilor sociale.

In Brazilia, guvernul a emis un decret (936/2020) prin care permite angajatorilor in anumite conditii sa reduca salariile si orele de munca ale angajatilor de la 25% la 70%, timp de pana la 90 de zile, si sa suspende contractele de munca timp de pana la 60 de zile. Angajatii care sunt afectati de acest decret temporar pot solicita un ajutor financiar de la guvern proportional cu salariile lor, insa nu s-a decis daca acest decret se aplica si fotbalistilor, din moment ce contractele in domeniul fotbalului sunt reglementate de o lege speciala „Lei Pele
„. Confederatia braziliana de fotbal (CBF) a anuntat crearea unui fond de 4 milioane de dolari, destinat cluburilor din divizia a treia si a patra si fotbalului feminin. Conmerbol anticipeaza ca 60% din fondul de premii alocat celor care joaca in Copa Libertadores si Copa Sudamericana vor merge catre cluburi.

In China, Asociatia Chineza de Fotbal (CFA) nu a luat inca masuri in ceea ce priveste salariile jucatorilor, dar se asteapta o decizie in acest caz. In China, nu exista o Federatie sau Liga de fotbal. Mai mult decat atat, China nu are inca o Liga pentru cluburi. In prezent, Super League Chineza (CSL) este condusa de CSL Co., Ltd., ai carui actionari sunt Asociatia Chineza de Fotbal si 16 cluburi profesionale.

In Croatia, guvernul asigura un venit minim pentru oficialii sportivi, personalul administrativ si antrenori. Spotivii profesionisti in general, cu exceptia unui numar mic de aproximativ 15 jucatori din fotbal care au contracte individuale, sunt self employed fara a avea contracte de munca sau asigurari sociale, si deci nu beneficiaza de niciun ajutor. Cluburile au primit o parte din drepturile de televizare si se asteapta ca ajutoarele de solidaritate de la UEFA sa fie platite mai devreme.

In Anglia, guvernul a introdus un sistem de mentinere a locurilor de munca pentru toti angajatii din UK, prin care companiile pot sa-si pastreze angajatii si sa solicite o subventie din partea guvernului care sa acopere pana la 80% din venit, pana la o valoare maxima de 2‘500 lire pe luna. Angajatorii pot sa suplineasca diferenta de salariu pana la 100% daca vor. Cluburile de fotbal pot sa solicite aceasi schema cu toate ca politicienii au afirmat public ca acestea nu ar trebui sa faca acest lucru. Staful administrativ al cluburilor se afla in somaj tehnic. Premier League a avansat fonduri de 125 milioane lire sterline pentru EFL si Liga Nationala. EFL a creat un fond de ajutor de 50 de milioane de lire sterline, in cadrul caruia cluburile vor primi o subventie si pot fi, de asemenea, eligibile sa solicite imprumuturi fara dobanda.

In Franta, guvernul a facilitat utilizarea unui sistem de somaj partial la care au aderat si cluburile de fotbal si implica remunerarea angajatilor cu 70% din salariul brut (approx 84% net) pana la o limita superioara de 4‘850 euro. Guvernul francez a instituit, de asemenea, un mecanism de garantare a creditelor bancare pentru toate companiile. Prin urmare, cluburile negociaza imprumuturi garantate de stat cu bancile lor. Se discuta termenii unei solutii colective vis-a-vis de cum va merge mai departe fotbalul, dar aceasta va depinde de posibilitatea continuarii campionatului si in special de plata drepturilor TV.

In Germania, in anumite circumstante, angajatorii din Germania pot institui munca de scurta durata pe o perioada de pana la 12 luni. Angajatii primesc o indemnizatie de la guvern care reprezinta 60% sau 67% din ultimul venit net. Aceasta schema este disponibila si pentru cluburile de fotbal, dar, deoare este limitata la maxim 4‘623 euro/luna, nu este interesanta pentru jucatorii de top, pentru care pierderile de venit sunt extreme. DFL (Liga Germana de Fotbal) are o rezerva de 50 milioane euro pentru situatii de urgenta, dar pana in prezent nu a fost publicat cum si daca se vor folosi acesti bani, si in ce scop. Presedintele Ligii a anuntat ca asociatiile locale de fotbal vor primi ajutor financiar in quantum de 12 milioane de euro.

In Italia, angajatii, care stau acasa din cauza virusului Covid-19, primesc o compensatie pe baza statutului lor. In plus, autoritatile locale vor oferi ajutor suplimentar. Nu exista actiuni concrete in acest sens din partea Federatiei, in afara de organizarea unor comisii specifice pentru solutionarea problemelor. Liga a propus o abordare comuna a tuturor cluburilor in ceea ce priveste reducerea salariilor, cu o deducere de 4 luni in cazul anularii anticipate a campionatului din Serie A, si cu deduceri de 2 luni in cazul amanarii si incheierii sezonului.

In Olanda, incepand cu 6 aprilie, guvernul a emis un decret pentru toate intreprinderile care realizeaza scaderi ale veniturilor de cel putin 20% pe parcursul a trei luni consecutive. Daca sunt indeplinite toate conditiile acestei masuri (de urgenta), guvernul ramburseaza pana la maximum 90% din valoarea salariilor din cadrul companiei, in functie de pierderea cifrei de afaceri (asa-numita „reglementare ACUM”). Cu toate acestea, aceasta masura se aplica doar salariilor de pana la 9‘538 euro pe luna si, din acest motiv, regulamentul ACUM nu acopera in totalitate salariile mai multor cluburi profesioniste de fotbal. Un fond de urgenta de 11 milioane de euro a fost creat de Royal Netherlands Football Association (KNVB), internationali olandezi si banca ING (sponsorul principal KNVB), care va fi impartit 50/50 intre cluburile profesionale si cluburile de amatori. Cluburile profesionale isi primesc in continuare partea lor in ceea ce priveste drepturile TV, in ciuda faptului ca nu se joaca nici un meci de fotbal. De asemenea, KNVB va accelera furnizarea de fonduri si suspendarea rambursarilor la imprumuturile pe care unele cluburi le au cu asociatia timp de sase luni.

In Portugalia, pentru protectia si pastrarea contractelor de munca, guvernul portughez a emis Decretul Legii nr. 10G / 2020 din 26 martie 2020 cu un regim simplificat de concediere, care implica masuri exceptionale pentru companiile care se confrunta cu o situatie de criza cauzata de COVID-19. Aplicabilitatea in cazul cluburilor de fotbal functioneaza pentru angajatii acestora care au contracte non-sportive. Cand este vorba de fotbalisti si de antrenori, au aparut polemici deoarece sportivii concediati nu mai au nicio obligatie de a efectua nici un fel de activitate. Ori, scopul principal este de a reveni la normal si la competitii, lucru care nu poate fi realizat daca sportivii nu se antreneaza, si acest lucru ar insemna ca contractele sa nu fie reziliate.

In Romania, Ministerul Muncii a recomandat ca in timpul starii de urgenta contractul de munca sa nu fie reziliat, desi nu a fost emisa nicio prevedere legala in acest sens, iar in data de 18.03.2020 Guvernul a emis Ordonanta de urgenta nr. 30/2020 care precizeaza ca, pe perioada starii de urgenta, pentru perioada de suspendare temporara a contractului individual de munca, la initiativa angajatorului, conform art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, indemnizatiile primite de salariati sunt stabilite la 75% din salariul de baza, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020 (adica aproximativ 850 euro brut; 500 euro net). Astfel de sume vor fi platite de autoritati din bugetul asigurarilor pentru somaj. Aceleasi reglementari se aplica si la contractele sportive. La 30 martie 2020, Guvernul a emis o noua hotarare prin care permite cluburilor sa negocieze individual cu jucatorii pentru a putea plati mai mult decat plafonul de 75% din salariul mediu brut.

In Spania, la 17 martie 2020, guvernul spaniol a aprobat Decretul-lege 8/2020, privind masurile urgente extraordinare pentru a face fata impactului economic si social al COVID-19, cu scopul de a stabili mecanisme pentru a asigura mentinerea contractelor de munca pe perioada situatiei de criza. In data de 27 martie 2020, a fost publicat Decretul-lege 9/2020, care adopta masuri suplimentare in domeniu protectiei sociale, si considera COVID-19 o situatie de forta majora permitand suspendarea contractelor de munca in aceasta perioada si accelerarea procedurilor pentru obtinerea ajutorului de somaj.


3. Cu privire la abordarea salariului de catre cluburile de fotbal

In Argentina, cluburile de fotbal sunt in continuare obligate sa plateasca salariul complet daca nu se ajunge la un acord cu jucatorii. Cateva cluburi au ajuns deja la un astfel de acord. Fiecare caz este diferit, dar, in termeni generali, este convenita o combinatie de reducere si amanare, iar „reducerea” difera in functie de veniturile pe care le primeste fiecare jucator. Salariile mai mari reprezinta cele mai mari reduceri si amanari.
In general, negocierile au loc in interiorul fiecarui club cu capitanul fiecarei echipe, care reprezinta jucatorii. Odata ajuns la un acord, fiecare jucator il semneaza.
In prinvinta unei decizii colective la nivel de federatii sau ligi, nu s-a ajuns la niciun acord.

In Belgia, in acest moment, se regasesc 4 cazuri: 1) Cluburile care continua sa onoreze pe deplin contractele fata de jucatori si personal, ceea ce inseamna ca salariile si beneficiile sunt acordate integral; 2) Cluburile care suspenda plata tuturor salariilor jucatorilor si personalului, trimitand toata lumea la sistemul de indemnizatie de somaj. Adesea, echipele permit ca beneficiile contractuale, ca de exemplu masina si locuinta, sa fie puse la dispozitia jucatorilor si a personalului; 3) Cluburile care se pun de acord cu jucatorii si personalul pentru modificarea contractului de munca si reducerea salariului lunar temporar. Situatiile variaza de la o singura derogare salariala de o luna la o reducere lunara de 50% a salariului brut; 4) Cluburile care platesc un supliment lunar pe baza indemnizatiei de somaj.

In Brazilia, cluburile au reactionat intr-o varietate de moduri diferite, ceea ce reflecta o situatie caracterizata printr-o anumita incertitudine juridica si absenta unui contract de negociere colectiva. Pentru aceasta, majoritatea cluburilor platesc salarii complete pentru jucatorii lor. Altii, precum São Paulo si Atlético Mineiro, le-au redus unilateral. Exista posibilitatea negocierilor individuale, dar in mare parte acestea se fac pentru toata echipa. Exista cluburi care au ajuns la o integere si au acceptat reducerea sau amanarea platilor pana la intrarea in normalitate, si altele unde nu s-a putut ajunge la un consens.

In China, situatia variaza in functie de cluburi. Exista cluburi care suspenda plata salariului si alte cluburi unde salariul anual al jucatorilor (cu exceptia bonusurilor de joc) nu a fost afectat. Cu toate acestea, in viitor, clubul poate lua in considerare orientarile CFA si poate lua anumite masuri pentru reducerea salariului in urma consultarilor cu jucatorii.

In Croatia, in mare parte, negocierile au loc in interiorul fiecarui club, cu capitanul fiecarei echipe si alti jucatori reprezentati ai jucatorilor. Odata ajuns la un acord, fiecare jucator il semneaza. Nu s-a ajuns la nicio decizie sau acord la nivel colectiv, deoarece in Croatia sportivii profesionisti nu au statutul de lucratori (doar un numar mic o au), deci nu exista contracte colective in vigoare.

In Anglia, unele cluburi continua sa plateasca integral salariul si beneficiile, dar utilizeaza schema pentru asistenta financiara. Alte cluburi cer jucatorilor sa amane un procent fix din salariul si / sau beneficiile lor la o data ulterioara, astfel incat sa poata face fata problemelor legate de fluxurile de numerar rezultate din suspendarea fotbalului profesionist. Alte cluburi cer jucatorilor sa accepte o reducere temporara la salariu si beneficii. Marimea reducerii variaza de la club la club, insa unii cer jucatorilor sa-si reduca salariul la ceea ce poate recupera clubul de la HMRC in cadrul schemei (adica 80% din salariu pana la 2‘500 lire sterline pe luna).

In varful Premier League, desi jucatorii sunt cu salarii mari, exista o reticenta in a accepta reduceri de plati / amanari daca proprietarii sunt miliardari bogati. De exemplu, Manchester United este detinut de familia Glazer cu o avere raportata de aprox. 5 miliarde $. Asa ca, in loc sa ia reduceri de plati / amanari pentru a beneficia familia Glazer, jucatorii doneaza 30% din salariul lor Serviciului National de Sanatate.

PFA (Professional Football Association) a incercat sa negocieze cu cluburile in numele jucatorilor, insa cluburile individuale urmaresc negocieri cu proprii jucatori in functie de situatie financiara a fiecaruia.

In Franta, in prezent, se aplica legea reducerilor salariale instituita de guvern. Legea franceza impune ca cluburile sa negocieze individual. Ei pot incerca sa negocieze la nivel colectiv, dar fiecare contract de munca este obligatoriu din punct de vedere legal. Un jucator nu poate fi obligat sa accepte o reducere de salariu chiar daca toti coechipierii au acceptat-o. Deasemenea, au fost negocieri cu sindicatul jucatorilor (UNFP - uniunea nationala a fotbalistilor profesionisti) care au dus la declaratii de principiu, dar care nu prevaleaza pentru fiecare contract de munca:
-reduceri salariale cu 30%, in timpul crizei;
-rambursarea reducerilor salariale, dupa criza.

In Germania, unele cluburi (de exemplu Eintracht Frankfurt) au comandat schema de reducere a guvernului (pentru angajatii „normali”). In multe cazuri, jucatorii au fost de acord cu reducerea temporara a salariilor, de ex. 20% (Bayern Munchen, Eintracht Frankfurt) sau 10-20% (Borussia Dortmund).

In Italia, toate cluburile au suspendat plata salariilor datorate incepand cu luna martie, in timp ce negocierile la nivel central (Liga si sindicat) au inca loc. Cluburile negociaza cu toti jucatorii si, desigur, va fi necesar sa se procedeze in scris prin semnarea unui acord specific de catre fiecare jucator.
Nu exista momentan nici un acord intre organismele din domeniu, doar un dialog intre Ligi si sindicate.

In Olanda, cluburile continua sa plateasca salariile angajatilor lor. De fapt, aceasta este una dintre cerintele care trebuiesc indeplinite pentru reglementarea ACUM. Mai mult, cluburile profesioniste de fotbal, sindicatele de jucatori si consilierii juridici ai Asociatiei Regale de Fotbal din Olanda (KNVB) si organizatia patronala (FBO) investigheaza posibilitatea de a amana plata indemnizatiei de vacanta si reducerea salariilor.
Cluburile inca nu negociaza individual cu jucatorii nicio suspendare a platilor salariale. Discutiile au loc mai intai la nivel colectiv. Negocierile dintre cluburi si jucatori individuali pot avea loc dupa ce devine clar daca actualul sezon de fotbal va fi terminat sau anulat.

In Portugalia, cele mai mari 3 cluburi de fotbal, Benfica, Porto si Sporting Lisabona, sunt in discutii cu jucatorii lor pentru a-i determina sa accepte reduceri salariale pentru urmatoarele 3 luni. Restul cluburilor inca nu au luat o pozitie oficiala. Cu toate acestea, unele cluburi, precum Belenenses SAD, au in vedere concedierea fotbalistilor. Uniunea fotbalistilor a luat pozitie publica de a critica unele masuri luate de anumite cluburi, insa negocierile se poarta individual intre cluburi si jucatori.

In Romania, cluburile pot fi plasate in trei categorii: 1) negocierea cu jucatorii pentru a reduce remuneratia datorata timp de cateva luni; 2) plata tuturor salariilor prevazute de contractul dintre parti (majoritatea); 3) aplicarea dispozitiilor legale care le permit sa suspende unilateral contractul in timpul starii de urgenta.
Doar un numar mic de cluburi au decis sa negocieze si sa ajunga la un acord cu jucatorii (de exemplu FC Viitorul). Majoritatea au impus dispozitiile legale, care permit cluburilor sa suspende unilateral contractele jucatorilor daca nu se ajunge la o negociere amiabila.

In Spania, in prezent, aproximativ 20 de cluburi din cele doua divizii de fotbal profesionist (printre care FC Barcelona, RCD Espanyol si Atletico de Madrid) au depus ERTE (dosar de reglementare a angajarii temporare) pentru a face fata crizei generate de pandemia COVID-19. Multe alte cluburi de fotbal au procedat in mod similar in diviziile de nivel inferior. In cazul suspendarii contractelor de munca, angajatii vor primi indemnizatia de somaj si, eventual, daca negociaza cu angajatorul, alte suplimente. De exemplu, in cazul FC Barcelona, jucatorii vor primi in continuare 30% din salariile pe perioada ERTE, plus indemnizatia legala de somaj, care se ridica la 70% din salariul de baza de reglementare in primele sase luni si 50% incepand cu luna a saptea. Este important de mentionat ca indemnizatia de somaj va fi limitata la pragurile economice stabilite de lege, deci aproximativ 1‘000 de euro pe luna, indiferent de salariul lunar al angajatului. Un ERTE, atunci cand se bazeaza pe forta majora (si nu pe criterii obiective, cum ar fi cauzele economice), este o masura intreprinsa individual de fiecare angajator, fara a fi nevoie sa negocieze cu angajatii si reprezentantii acestora. Cu toate acestea, nimic nu impiedica cluburile sa intre in negociere directa cu jucatorii sau jucatorii sa renunte in mod voluntar la o parte din remuneratia lor, asa cum este cazul jucatorilor din Clubul Atlétic din Bilbao.

FIFA a publicat un ghid de masuri in situatia de criza pe care o traversam. El s-a facut public in majoritatea tarilor, insa nu exista pozitii oficiale in legatura cu recomandarile acestuia. In unele tari nu se pot aplica toate recomandarile deoarece intra in contradictie cu legile si reglementarile nationale.

Who We Are - News - FIFA guidelines to address legal consequences of COVID-19 - FIFA.com