CONTACT

Cabinet de avocat
MONICA MITREA
Romania Office
Strada Tache Gheorghe Nr. 1
041501 București, Romania
T +40 738 841 998
T +40 725 462 702
T +41 79 198 95 95 
info@lex-avocats.ro


Etude d'avocats
MITREA & ASSOCIÉS
Switzerland Office
Rue Caroline 2 / Enning 1
1003 Lausanne, Suisse
T +41 21 341 95 95
F +41 21 341 95 99
info@lex-avocats.ch
www.lex-avocats.ch


© 2017 MITREA & ASSOCIÉS

Blog

ian 24, 2020

Familia regala din Emiratele Arabe Unite prin Abu Dhabi Business Developement si-a aratat intentia de a cumpara Clubul de Fotbal Dinamo Bucuresti


(publicat de Monica Mitrea)

Abu Dhabi Business Development, grupul de afaceri condus de unul din membrii familiei regale Al Nahyan din Abu Dhabi, Sheikh Saeed Bin Tahnoun Bin Mohammed Al Nahyan, a transmis o scrisoare catre patronul echipei Dinamo, Ionut Negoita, prin care isi arata interesul pentru achizitia echipei de fotbal. Acestia au pus doua conditii: in primul rand echipa sa nu retrogradeze in acest sezon si in al doilea rand sa obtina licenta de Liga 1 pentru sezonul competitional de fotbal 2020 – 2021, fiind de asemeni necesar sa asigure continuarea operatiunilor de zi cu zi.

Recent, grupul Abu Dhabi Business Development a finalizat procesul achizitionarii clubului Charlton Athletic, o echipa din liga secunda a Angliei pentru care a platit 65.000.000 lire.

Pentru negocierile intre Abu Dhabi Business Development si Ionut Negoita a fost desemnat un om de afaceri roman in persoana domnului Claudiu Florica. Acesta a intrat in lumea fotbalului in 2014 cand a infiintat Academia de Fotbal Atletico de Madrid printr-o asociere intre Regal Sport Club “Ferdinant I” Bucuresti, o organizatie nonprofit pentru promovarea sportului in general si a fotbalului in special (al carui director general era la acel moment) si clubul sportiv Atletico de Madrid. In 2018 Regal Sport Club a fost preluat de catre Clubul Sportiv Rapid Bucuresti care l-a transformat in Centrul de Performanta Rapid Bucuresti, moment in care Atletico Madrid s-a retras din asociere.

Pachetul majoritar (92.94%) de actiuni ale Clubului Dinamo (cu numele comercial complet “Dinamo 1948 SA”) a fost achizitionat in martie 2014 de Ionut Negoita de la fostul patron Nicolae Badea, pentru suma de 2.000.000 eur, celalalt actionar fiind Dinu Corneliu Constantin cu 0.0313% (128 actiuni), iar Nicolae Badea pastrand controlul a 7.03% (28831 actiuni). Aceasta suma insa nu a fost platita in timpul acordat de catre Nicolae Badea de 14 luni si ca urmare acesta a deschis o actiune in instanta prin care s-a pus sechestru pe pachetul de actiuni pe care Ionut Negoita le avea la Dinamo. In data de 7 mai 2018, a fost virat in contul executorului judecatoresc suma de 2.000.000 eur, pentru stingerea datoriei catre Nicolae Badea si ridicarea sechestrului, dupa o perioada de 5 ani de zile de la preluarea pachetului majoritar. Banii au fost platiti de catre o firma din Bucuresti cu numele de Lotus Perfect Products srl, firma infiintata in data de 3 mai 2018 si care are un asociat unic in persoana D-lui Georgian Draghia din Turnu Magurele, aceasta societate devenind la acel moment actionarul majoritar la Dinamo.

Ionut Negoita a incercat sa vanda pachetul de actiuni majoritar la Dinamo in ultimii doi ani dar fara success aparent. A avut discutii cu Mircea Rednic (fost fotbalist si antrenor la Dinamo) caruia i-a adresat o scrisoare publica prin care ii cerea un raspuns ferm daca doreste sa cumpere pachetul majoritar, in caz contrar acesta urmand sa dea curs altor oferte. Se pare ca a mai avut discutii cu parti interesate din India, Norvegia, China si de asemeni din Romania cum ar fi Horia Sabo (om de afaceri si fostul director general de la clubul Politehnica Iasi), Viorel Catarama (om de afaceri si patronul de la Elvila) dar si cu asociatiile fanilor PCH (Peluza Catalin Haldan) sau DPD (Dinamovisti pentru Dinamo).

Clubul Dinamo are in acest moment probleme de natura financiara si juridica.

Din punct de vedere financiar, Dinamo are datorii la jucatori, la stat si la furnizori. Sunt vehiculate mai multe valori de catre diverse surse dar pana cand nu exista un audit sunt doar speculatii sau pareri.

Pe situl Ministerului de Finante, Dinamo apare cu datorii in valoare totala de 11.42 milioane lei (approx. 2.4 milioane eur), pe care Ionut Negoita a afirmat ca le-a esalonat cu o obligatie de plata lunara de 71.000 lei (17.000 eur) si pentru care a pus gaj baza clubului de la Saftica.

Ionut Negoita a mai afirmat ca bunurile imobile alea clubului (baza de la Saftica, 2 terenuri de iarba si unul sintetic, restaurantul, parcul auto, si echipamentele) sunt evaluate la 3.500.000 eur, lotul de jucatori avand o cu totul alta valoare.

La un moment dat, acesta a afirmat ca este dispus sa vanda un pachet majoritar de 50.1% pentru 1 leu cui isi asuma aceste datorii si plateste imediat o suma de 500.000 eur pentru achitarea datoriile urgente.

Problemele legale sunt derivate din faptul ca Ionut Negoita impreuna cu administratorii judiciari de la Dinamo sunt acuzati de bancruta frauduloasa, dar acesta a afirmat deasemenea ca daca clubul va fi gasit vinovat el va suporta obligatiile financiare ce vor rezulta.

Clubul din Stefan cel Mare, una din cele mai bune echipe de fotbal ale Romaniei in momentele de glorie alaturi de Steaua, este in pericol sa nu ia licenta pentru Liga 1 2020-2021, daca nu-si va achita datoriile urgente. Bogdan Balanescu (actual secretar general la Dinamo) a anuntat ca Dan Nistor (capitanul echipei si considerat cel mai bun pasator din Liga 1) a fost vandut cu suma de 275.000 eur la Fotbal Club Craiova pentru ca echipa sa obtina banii necesari pentru a plati restantele catre jucatori si pentru a putea merge in cantonament.

In acest moment, pentru achizitia pachetului majoritar de actiuni al Clubului de Fotbal Dinamo, daca se merge mai departe in aceasta directie si se fructifica toate aceste demersuri, par sa fie inca in discutii cei de la Abu Dhabi Business Development, mai ales prin prisma capacitatilor financiare si ale promisiunilor de viitor, acestia putand readuce gloria clubului Dinamo la ce a fost odata si ca aceasta sa redevina un contender in Champions League sau Europa League. O alta varianta pare a fi o asociatie a fanilor Dinamo PCH (Peluza Catalin Haldan) si un proiect de partenariat prin care Ionut Negoita ar urma sa vanda 100.000 de actiuni la valoare de 1 leu pe actiune catre fani, dar cu o obligatie contractuala ca noul actionar sa asume ca pentru o perioada de cinci ani va achita lunar echivalentul a 5 eur (23 lei), ceea ce ar genera un capital lunar de 2.000.000 lei. Acest lucru s-ar traduce intr-un buget anual de peste 5.000.000 eur la care s-ar adauga veniturile din drepturi de publicitate, televiziune si competitii. In total s-au putea ajunge la un buget anual estimat de 7-8 milioane de eur, buget care ar reprezenta unul din cele mai mari bugete din fotbalul Romanesc. Cealalta asociatie a fanilor Dinamo, DPD (Dinamovitsti pentru Dinamo) infiintata in 2018, cand Ionut Negoita a anuntat ca vrea sa vanda Dinamo, este si ea interesata si implicata in procesul de achizitie al clubului, incercand sa creeze o baza legala si o platforma prin care sa poata realiza acest lucru. Fanii acestei asociatii se pregatesc sa devina “socios” dupa modelele de la Barcelona, Bayern Munchen sau Real Madrid, urmand sa achizitioneze actiuni la Dinamo daca se reuseste strangerea unui capital substantial din donatii si taxele de membru, din redirectionarea a 2% din impozit in cazul unui salariat si pana la 20% din impozit in limita a 3 la mie din cifra de afaceri in cazul unei societati comerciale.