CONTACT

Cabinet de avocat
MONICA MITREA
Romania Office
Strada Tache Gheorghe Nr. 1
041501 București, Romania
T +40 738 841 998
T +40 725 462 702
T +41 79 198 95 95 
info@lex-avocats.ro


Etude d'avocats
MITREA & ASSOCIÉS
Switzerland Office
Rue Caroline 2 / Enning 1
1003 Lausanne, Suisse
T +41 21 341 95 95
F +41 21 341 95 99
info@lex-avocats.ch
www.lex-avocats.ch


© 2017 MITREA & ASSOCIÉS

Blog

nov 30, 2019

Controverse la EURO 2020 si Romania ca tara co-organizatoare


(publicat de Monica Mitrea)

In data de 30.11.2019, la Bucuresti, a avut loc tragerea la sorti a grupelor finale pentru Campionatul European de Fotbal UEFA din 2020 (EURO2020), ce se va desfasura intre 12 iunie si 12 iulie 2020.

Grupele vor avea urmatoarea componenta:

A: Italia, Elvetia, Turcia si Tara Galilor

B: Belgia, Rusia, Danemarca, Finlanda

C: Olanda, Ucraina, Austria si play-off winner D in cazul in care Romania nu se califica sau Romania (play-off winner A) in cazul in care se califica.

D: Anglia, Croatia, Cehia si play-off winner C

E: Spania, Polonia, Suedia si play-off winner B

F: Germania, Franta, Portugalia si play-off winner A in cazul in care Romania nu se califica sau play-off winner D in cazul in care Romania se califica.

Meciul de deschidere se va desfasura intre Italia si Turcia la 12 iunie 2020 la Roma.

Romania a ratat calificarea directa inca de la meciul cu Suedia din 15.11.2019 pe care l-a pierdut cu 0 – 2, dar va mai avea o sansa in play-off EURO2020 care se va desfasura intre 26 – 31 martie 2020.

Play-off-ul va fi organizat in 4 grupe si se va juca intre cele mai bune 16 echipe care nu s-au calificat direct si anume: grupa A (Romania, Islanda, Bulgaria si Ungaria), grupa B (Bosnia, Irlanda de Nord, Slovacia si Irlanda), grupa C (Scotia, Israel, Norvegia si Serbia) si grupa D (Kosovo, Macedonia, Georgia si Belarus). Fiecare castigatoare din grupele de play-off va avea un loc in grupele C, D, E si F ale EURO2020.

Meciurile pe care le va avea de sustinut Romania in play-off-ul din grupa A sunt cu Islanda in 26.03.2020 si daca castiga va juca finala grupei cu castigatoarea dintre Bulgaria si Ungaria in 31.03.2020.

Dupa organizarea tragerii la sorti pentru EURO2020 de catre UEFA la Bucuresti, presa internationala a sesizat urmatoarea anomalie. Romania este una dintre tarile organizatoare care nu are echipa calificata direct. Dat fiiind riscul ca Romania sa nu se califice la EURO2020, sunt voci care spun ca ea nu ar fi trebuit sa organizeze tragerea la sorti.

Exista multe controverse vis-a-vis de tragerea la sorti in general, mai ales datorita faptului ca pentru prima data in istorie campionatul se joaca intre 24 echipe in loc de 16 ca pana acum. Principalul motiv este insa decizia de a organiza meciurile in 12 tari care complica foarte mult regulile,ca de exemplu,echipele tarilor organizatoare vor juca cel putin 2 meciuri pe stadioanele nationale, anumite tari nu pot fi in aceeasi grupa din motive politice (Rusia si Ukraina), nici o echipa nu are garantat un loc chiar daca este tara organizatoare, ducand la o alta situatie unica si anume o tara organizatoare sa nu joace.

Deasemeni, tragerea la sorti a generat grupa F, compusa din trei dintre cele mai puternice echipe actuale, asa numita “grupa a mortii” : Germania (campioana mondiala in 2014), Franta (campioana mondiala in 2018) si Portugalia (campioana europeana actuala din 2016). Pe langa aceste 3 echipe, din grupa F va face parte si castigatoarea play-off-ului A (Islanda, Bulgaria, Ungaria) daca Romania nu se califica, sau castigatoarea play-off-ului D, daca Romania se califica.

In cadrul acestui EURO2020, Romania este criticata pentru ca nu si-a indeplinit obligatiile asumate ca tara organizatoare, si dintre care cele mai importante au fost punerea la dispozitie a 4 stadioane la standarde europene si realizarea caii ferate care leaga gara de aeroport.

Coordonatorul national al evenimentului, Florin Sari, a sustinut ca stadioanele promise de Romania nu au fost cerute de UEFA si ca atare nu este ogligatoriu sa fie toate construite la timp, doar un stadion fiind necesar pana la inceputul campionatului. Ori, acesta va fi National Arena. De plus, ar exista o solutie prin punerea la dispozitie a altor 3 stadioane aflate in localitati adiacente Bucurestiului (Mogosoaia, baza FCSB din Berceni si stadionul Voluntari). Celelalte trei stadioane care au fost propuse initial, Steaua, Arcul de Triumf si Rapid, sunt in diferite faze de constructie, primele 2 inca putand fi terminate in timp, caz in care vor fi adaugate la celelalte ofertate, stadionul Rapid fiind scos total din schema in urma dificultatilor.

In ceea ce priveste calea ferata, situatia este complicata, existand lititgii in instanta vis-a-vis de terenul pe care va fi construita aceasta cale ferata si este foarte posibil sa nu se poata realiza la timp sau chiar deloc. Datorita acestei situatii, presedintele FRF, Razvan Burleanu, a transmis Primariei Capitalei ca va fi nevoie de infiintarea unei linii specializate de autobuze pentru transportul suporterilor straini.

Pe de alta parte, antrenorul echipei nationale, Cosmin Contra a incetat colaborarea cu FRF (Federatia Romana de Fotbal) datorita nerealizarii obiectivului ca Romania sa se califice direct la EURO2020 si in acest moment s-au demarat discutii pentru a-l aduce pe Mirel Radoi ca antrenor la nationala.

In final, echipa nationala a Romaniei risca noi sanctiuni dupa meciul cu Suedia, datorita scandarilor rasiste si a petardelor aruncate pe stadion. Jocul a fost reluat pana la urma, doar dupa ce a fost totusi oprit de 2 ori, riscandu-se chiar si oprirea definitiva a meciului.

UEFA a anuntat ca a deschis o ancheta disciplinara impotriva FRF pentru banner interzis, scandari interzise, folosirea de obiecte pirotehnice si aruncarea de obiecte pe teren, si toate astea dupa ce la meciul anterior cu Norvegia, Romania a avut interdictie de folosire a terenului cu spectatori, dar la care pana la urma UEFA a fost de accord sa participe 30’000 de copii.

Presedintele FRF a afirmat intr-o declaratie de presa ca toate garantiile guvernamentale pe care Romania si le-a asumat la depunerea candidaturii de organizare a EURO2020 au fost indeplinite. In ciuda problemelor care s-au ivit pe parcurs, s-au gasit solutii. Cu privire la regimul orelor suplimentare platite de catre UEFA, presedintele FRF si-a luat angajamentul sa rezolve si acest punct pana la sfarsitului anului 2019. Stadionul pe care se vor desfasura cele 4 meciuri alocate Romaniei, si anume National Arena, este in conformitate cu standardele UEFA.