CONTACT

Cabinet de avocat
MONICA MITREA
Romania Office
Strada Tache Gheorghe Nr. 1
041501 București, Romania
T +40 738 841 998
info@lex-avocats.ro

Etude d'avocats
MITREA & ASSOCIÉS
Switzerland Office
Rue Caroline 2 / Enning 1
1003 Lausanne, Suisse
T +41 21 341 95 95
F +41 21 341 95 99
info@lex-avocats.ch
www.lex-avocats.ch
© 2017 MITREA & ASSOCIÉS

Blog

aug 28, 2019

Fortbalistul roman Adrian Rus pare sa fie pedepsit in urma acceptarii convocarii la echipa nationala a Romaniei


(publicat de Monica Mitrea)

Adrian Rus, in varsta de 23 ani, este un fotbalist roman nascut la Satu Mare in 1996, care in acest moment evolueaza la clubul FC Mol Fehervar din Ungaria, fiind sub contract din 05.07.2019 si pana in 30.06.2024.
Fotbalistul a fost achizitionat pentru suma de 500.000 euro de catre clubul maghiar, de la clubul AFC Puskas, dar a fost si este in continuare un subiect de interes pentru FCSB si CFR Cluj.

Adrian Rus a fost convocat vineri 23.08.2019 de catre Cosmin Contra (antrenorul echipei nationale a Romaniei) si a acceptat sa joace la echipa nationala de fotbal a Romaniei pentru meciurile din preliminariile EURO2020 cu Spania (05.09.2019) si Malta (08.09.2019). Duminica 25.08.2019, Adrian Rus primeste convocarea la echipa nationala a Ungariei. Adrian crede ca aceasta convocare o primeste abia duminica, deoarece toata lumea era foarte ocupata cu meciul de sambata impotriva lui PAKSI SE.

Insa in loc sa joace la Fehrevar cum era normal, echipa cu care semnase in urma cu 2 luni un contract pe 5 ani, sambata este trimis sa se antreneze cu Fehrevar 2 pentru meciul de a doua zi duminica 25.08.2019 cu ERDI VSE. Ferrevar 2 este a doua echipa a clubului care evolueaza in liga a 3-a.

Adrian are dubla cetatenie romana si maghiara si probabil acesta a fost un motiv in plus pentru care maghiarii au dorit ca Rus sa evolueze la nationala Ungariei, dar acesta nu a afirmat niciodata ca ar dori acest lucru cu toate ca se pare ca au existat discutii chiar si inainte ca el sa semneze cu Fehrevar.

Federatia Romana de Fotrbal (FRF), in momentul in care a aflat de aceasta situatie, a depus sesizari oficiale la UEFA si la FIFA pentru incalcarea dreptului la performanta sportiva si aplicarea de presiuni psihice asupra fotbalistului precum si tratament injust si discriminatoriu care incalca normele UEFA.

S-au facut deasemeni demersuri in acelasi sens si la Federatia Internationala a Asociatiilor de Fotbal Profesioniste (FIFPro) pentru ca drepturile jucatorului roman sa fie aparate.

FRF a afirmat ca apara si respecta drepturile si interesele tuturor fotbalistilor romani oriunde ar evolua acestiasica il va sprijini pe Adrian Rus in toate demersurile pentru a corecta situatia in care se afla acesta deoarece acesta nu a semnat sa joace in liga a 3-a in Ungaria ci in prima echipa din liga 1.

Clubul Fehrevar a raspuns acuzatiilor prin Directorul Sportiv in persoana lui Zoltan Kovacs, care a negat orice forma de pedeapsa asupra fotbalistului roman si a mai afirmat ca exista mai multi internationali la echipa, printre care Georgi Milanov, Visar Musliu si Boban Nikolov care au primit deasemeni invitatii la echipele nationale din tarile de unde provin. A spus de asemeni ca in ultimul timp este o practica comuna ca jucatori din prima echipa sa joaca la a doua echipa din liga a 3-a dar nu a dar nume sau date concrete in aceasta directie si nici nu a oferit o explicatie vis-à-vis de motivul pentru care Rus nu a evoluat in meciul de sambata impotriva lui PAKSI SE si de ce s-a produs acea schimbare exact in aceeasi zi in care a primit convocarea la nationala Romaniei adica in in 23.08.2019.

Din informatiile ce se gasesc la Hungarian Football Association (MLSZ) Adrian Rus ar fi jucat un singur meci la Mol Fehrevar.